Масово в страната не се позволява гласуване с машина, ако избирателят иска да участва само в единия вот Снимка: © Булевард България

Членове на Секционни избирателни комисии в страната масово дават погрешни указания, че ако избирателят иска да гласува само за един от възможните избори - за членове на Европейския парламент или за народни представители, той може да гласува само с хартиена бюлетина.

Практиката обаче противоречи на Изборния кодекс, в който изрично е записано, че гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на вота с хартиена бюлетина, а дори и да гласува само в единия вот, избирателят може да упражни правото си на глас на машина.

Според сигнала от „Продължаваме промяната – Демократична България“ до Централната избирателна комисия (ЦИК) оплаквания от подобни грешни указания има от цялата страната.

От формацията настояват ЦИК да предприеме необходимите действия за прекратяване на незаконосъобразната практика, да установи извършителя и да наложи предвидената от закона санкция.

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от длъжност. Институтът отговаря за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност. Как, къде и кога гласуваме на изборите на 9 юни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024