Матурите да се провеждат онлайн, предлагат от МОН Снимка: © Getty Images

Провеждането на матурите да се случва онлайн - такова предложение ще отправи Министерството на образованието към новия парламент и евентуалния нов редовен кабинет след изборите. Това съобщи служебният министър образованието проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.

Промяната е част от цялостен пакет с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, който засяга различни области в образователната сфера.

Една от идеите е матурите да се провеждат онлайн, като по думите на Цоков това е "една световна тенденция". От изказването му не става ясно в детайли как точно ще се случи тази реформа и какво точно представлява "онлайн" провеждането на задължителния изпит.

Просветният министър обаче смята, че още от следващата учебна година изследванията на четвъртокласниците за четивна и математическа грамотност могат "да бъдат на компютри".

Останалите предложения за промени са свързани с образованието и грижата за децата от ранна детска възраст, с подобряването на квалификацията на педагогическите специалисти, както и с промени в учебното съдържание и учебните програми.

"Една нова визия за учебните програми разработихме, която е свързана с това те да бъдат ориентирани към компетентности и формиране на умения. Всички международни изследвания се правят на компютър. От догодина матурите на четвъртокласниците за четивна грамотност и за математическа грамотност, също ще бъдат на компютри, така че това е една световна тенденция", е цитиран да казва проф. Цоков.

Служебният министър представи плановете на ведомството по време на националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование", която се провежда до 5 юни в "Златни пясъци". В нея участват директори, учители и експерти в сферата.

Идеята за провеждането на задължителни ученически изпити електронно вече се въвежда в някои европейски държави, сред които Естония. От тази година учениците, които изучават естонски или английски език в училище, ще полагат задължителните си тестове с компютри вместо на хартиен носител. Страната предвижда въвеждането на електронни изпити по всички предмети от следващата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди две години

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024
Важно днес

Президентът връчва първия мандат за съставяне на кабинет на 1 юли

ГЕРБ ще има една седмица да предложи кабинет

12:23 - 28.06.2024
Важно днес

Изборът на патриарх затваря центъра на София

Мястото е "Св. Александър Невски" и околните улици, денят - неделя

11:52 - 28.06.2024
Важно днес

Борисов не бърза с антикорупционната комисия. "Първо да си изберем комисии в НС"

ГЕРБ отговори на призива на ПП-ДБ за смяна на състава в "органа - бухалка"

10:34 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов се включи по спешност по bTV, за да атакува управата на София

Вътрешният министър размести програмата на bTV и продължи с атаките си срещу реорганизацията на движението в София

10:00 - 28.06.2024
Важно днес

Военният министър: Право на президента е да откаже да води делегацията в НАТО

Според Атанас Запрянов позицията на България за Украйна остава непроменена

09:53 - 28.06.2024