Матурите да се провеждат онлайн, предлагат от МОН Снимка: © Getty Images

Провеждането на матурите да се случва онлайн - такова предложение ще отправи Министерството на образованието към новия парламент и евентуалния нов редовен кабинет след изборите. Това съобщи служебният министър образованието проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.

Промяната е част от цялостен пакет с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, който засяга различни области в образователната сфера.

Една от идеите е матурите да се провеждат онлайн, като по думите на Цоков това е "една световна тенденция". От изказването му не става ясно в детайли как точно ще се случи тази реформа и какво точно представлява "онлайн" провеждането на задължителния изпит.

Просветният министър обаче смята, че още от следващата учебна година изследванията на четвъртокласниците за четивна и математическа грамотност могат "да бъдат на компютри".

Останалите предложения за промени са свързани с образованието и грижата за децата от ранна детска възраст, с подобряването на квалификацията на педагогическите специалисти, както и с промени в учебното съдържание и учебните програми.

"Една нова визия за учебните програми разработихме, която е свързана с това те да бъдат ориентирани към компетентности и формиране на умения. Всички международни изследвания се правят на компютър. От догодина матурите на четвъртокласниците за четивна грамотност и за математическа грамотност, също ще бъдат на компютри, така че това е една световна тенденция", е цитиран да казва проф. Цоков.

Служебният министър представи плановете на ведомството по време на националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование", която се провежда до 5 юни в "Златни пясъци". В нея участват директори, учители и експерти в сферата.

Идеята за провеждането на задължителни ученически изпити електронно вече се въвежда в някои европейски държави, сред които Естония. От тази година учениците, които изучават естонски или английски език в училище, ще полагат задължителните си тестове с компютри вместо на хартиен носител. Страната предвижда въвеждането на електронни изпити по всички предмети от следващата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024