Мая Манолова призова политическите лидери да декларират, че след евентуални предсрочни избори няма да се коалират с Бойко Борисов. Бившият народен представител от БСП, която сега е част от гражданската платформа „Изправи се.БГ“, е на протестите срещу правителството още от първия ден, но смята, че нито един политик не трябва да „яхва вълната“ на демонстрациите и да се възползва от тях.

„Аз съм там като един от 30-те или 40-те хиляди граждани, които протестират срещу мафиотското управление. Това е уникален, спонтанен, нережисиран граждански протест, истински граждански бунт. Не би следвало нито един политик да се опитва да яхне този протест. Защото много бързо ще бъде отхвърлен, ще падне от коня и ще си счупи главата“, каза Манолова в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.

„Хората, които излязоха на площада, за пет денонощия постигнаха това, което политиците не могат да постигнат – „Съединението прави силата“. Това е нашият шанс, това е имунитетът на обществото срещу олигархията, срещу заразата Борисов“, коментира бившият политик от БСП.

През 2013 протестите бяха насочени и срещу нея, а тя каза, че не се е крила. „Поех своята отговорност, научих своите уроци. Първо си подадох оставката като народен представител, после като омбудсман. Кандидатирах се за кметските избори в София през 2019 и се изправих срещу модела Борисов“, каза тя.

Добави, че тя и платформата „Изправи се.БГ“ подкрепят четирите искания на протеста – оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, Велико народно събрание и нова конституция, както и електронно гласуване.


Пети ден протести: Организаторите призовават за национална стачка

Американското посолство подкрепи протестите: "Никой не е над закона"


„Добавяме към тези искания и каузите, зад които стоим като гражданска платформа – пълна ревизия на властта, на сделките, на олигархичните кръгове и на приятелския кръг на Бойко Борисов“, каза Манолова. По думите ѝ - след тази ревизия трябва да има наказани.

Манолова сподели, че от пет години не членува в партия и е председател на гражданска платформа, което значи, че е на протеста като гражданин. „ Не говоря от микрофон и мегафон. Този протест е вдъхновяващ. Там са младите и активните, трябва да им дадем възможност след този протест те да влязат в парламента, да променят България“.

„Би следвало всички политически субекти и политически лидери да декларират, че след изборите няма да се коалират с Бойко Борисов. Би следвало всеки политически лидер да подпише декларация“, каза тя.

Попитана дали е срещу Делян Пеевски, Манолова отговори: „Той е един от олигарсите, които Борисов допусна на трапезата си, заедно с Домусчиев, Ковачки - да не ги изреждам всички. Изредих ги по време на кметската кампания. Истински силен днес е той. Борисов го направи силен и значим. Стартът му беше даден още през 2009 г.“.

Тя предупреди премиера „да не се опитва да лъже хората с Борисов 4 и Борисов 5“. „Ясно е, че той се сгромолясва и умира от страх заради ревизия на неговото управление. Да не забравяме кюлчетата в чекмеджето и пачките. Има да дава много отговори“, сподели Манолова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC