Мая Манолова: Политическите лидери да декларират, че няма да се коалират с Борисов

Мая Манолова призова политическите лидери да декларират, че след евентуални предсрочни избори няма да се коалират с Бойко Борисов. Бившият народен представител от БСП, която сега е част от гражданската платформа „Изправи се.БГ“, е на протестите срещу правителството още от първия ден, но смята, че нито един политик не трябва да „яхва вълната“ на демонстрациите и да се възползва от тях.

„Аз съм там като един от 30-те или 40-те хиляди граждани, които протестират срещу мафиотското управление. Това е уникален, спонтанен, нережисиран граждански протест, истински граждански бунт. Не би следвало нито един политик да се опитва да яхне този протест. Защото много бързо ще бъде отхвърлен, ще падне от коня и ще си счупи главата“, каза Манолова в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.

„Хората, които излязоха на площада, за пет денонощия постигнаха това, което политиците не могат да постигнат – „Съединението прави силата“. Това е нашият шанс, това е имунитетът на обществото срещу олигархията, срещу заразата Борисов“, коментира бившият политик от БСП.

През 2013 протестите бяха насочени и срещу нея, а тя каза, че не се е крила. „Поех своята отговорност, научих своите уроци. Първо си подадох оставката като народен представител, после като омбудсман. Кандидатирах се за кметските избори в София през 2019 и се изправих срещу модела Борисов“, каза тя.

Добави, че тя и платформата „Изправи се.БГ“ подкрепят четирите искания на протеста – оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, Велико народно събрание и нова конституция, както и електронно гласуване.


Пети ден протести: Организаторите призовават за национална стачка

Американското посолство подкрепи протестите: "Никой не е над закона"


„Добавяме към тези искания и каузите, зад които стоим като гражданска платформа – пълна ревизия на властта, на сделките, на олигархичните кръгове и на приятелския кръг на Бойко Борисов“, каза Манолова. По думите ѝ - след тази ревизия трябва да има наказани.

Манолова сподели, че от пет години не членува в партия и е председател на гражданска платформа, което значи, че е на протеста като гражданин. „ Не говоря от микрофон и мегафон. Този протест е вдъхновяващ. Там са младите и активните, трябва да им дадем възможност след този протест те да влязат в парламента, да променят България“.

„Би следвало всички политически субекти и политически лидери да декларират, че след изборите няма да се коалират с Бойко Борисов. Би следвало всеки политически лидер да подпише декларация“, каза тя.

Попитана дали е срещу Делян Пеевски, Манолова отговори: „Той е един от олигарсите, които Борисов допусна на трапезата си, заедно с Домусчиев, Ковачки - да не ги изреждам всички. Изредих ги по време на кметската кампания. Истински силен днес е той. Борисов го направи силен и значим. Стартът му беше даден още през 2009 г.“.

Тя предупреди премиера „да не се опитва да лъже хората с Борисов 4 и Борисов 5“. „Ясно е, че той се сгромолясва и умира от страх заради ревизия на неговото управление. Да не забравяме кюлчетата в чекмеджето и пачките. Има да дава много отговори“, сподели Манолова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024