“Маймуно, плащай” - служител на тол системата псува молдовец, който иска да плати с карта

Видео, публикувано от гражданската платформа „Обществен контрол”, на което служител от БГТОЛ обижда молдовски гражданин на „Дунав мост“, предизвика реакция от министъра на електронното управление Божидар Божанов и от регионалния министър и вицепремиер Гроздан Караджов.

Видеоклипът, заснет още на 25 октомври, се разпространи бързо в социалните мрежи, където служителят на фирмата, събираща тол-таксите, е подложен на критики заради недопустимото си поведение. Той обижда с нецензурни думи ("маймуно", "малоумник") влизащ в България чуждестранен гражданин само защото молдовецът поискал да си плати таксата с карта, а не в брой.

„По някаква причина служителите на БГТОЛ обаче са се опитали да го принудят да заплати в брой“, разказа един от създателите на „Обществен контрол“ Иво Дашев пред Нова ТВ. Платформата получила сигнала от граждани.

„Арогантното отношение на служителя е най-малкият проблем. Това видео показва, че този човек има чувство за недосегаемост. Това е въпрос, който поставяме във фокуса на новия министър на транспорта (б.а. - Николай Събев), който също е от Русе, за да бъде решен. Друг е въпросът защо тези хора ги карат да плащат в брой”, попита той.

Дашев призова за проверка на броя на камионите, влезли от Румъния в България за една година и на платените тол такси за камиони в системата за същия период. Той намекна за възможно отклоняване на средства от тол таксите: "1.3 млрд. лв. са планираните приходи на година от тол системата, а се отчитат едва по 400 млн. лв.".

Видеото е било заснето още преди два месеца и за него е подаден официален сигнал в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), но още не е налично в системата им. От АПИ са отговорили на Нова ТВ, че сега започват проверка по случая.

Малко по-късно Агенция "Пътна инфраструктура" образува дисциплинарно производство.

В резултат на скандала вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов възложи пълна проверка на случая и справка за събраните тол такси на пункта от 1.01.2021 до 20.12.2021. Резултатите ще бъдат обявени на 21 декември.

"Със сигурност ще последва проверка. Това е недопустимо поведение“, каза министърът по електронно управление Божидар Божанов в интервю за телевизията. Неговата цел е дигитализирането на всички плащания и на работата на администрацията.

„Трябва да се запозная с детайлите по случая. Въпросът е да се види казусът с плащането. Човекът вероятно е искал да плати с карта. В администрацията навсякъде трябва да приемат плащания с карта. На много места това вече е факт”, беше краткият коментар на Божанов.


Край на сините талони за шофьорите, обеща новият министър на електронното управление


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024