“Маймуно, плащай” - служител на тол системата псува молдовец, който иска да плати с карта

Видео, публикувано от гражданската платформа „Обществен контрол”, на което служител от БГТОЛ обижда молдовски гражданин на „Дунав мост“, предизвика реакция от министъра на електронното управление Божидар Божанов и от регионалния министър и вицепремиер Гроздан Караджов.

Видеоклипът, заснет още на 25 октомври, се разпространи бързо в социалните мрежи, където служителят на фирмата, събираща тол-таксите, е подложен на критики заради недопустимото си поведение. Той обижда с нецензурни думи ("маймуно", "малоумник") влизащ в България чуждестранен гражданин само защото молдовецът поискал да си плати таксата с карта, а не в брой.

„По някаква причина служителите на БГТОЛ обаче са се опитали да го принудят да заплати в брой“, разказа един от създателите на „Обществен контрол“ Иво Дашев пред Нова ТВ. Платформата получила сигнала от граждани.

„Арогантното отношение на служителя е най-малкият проблем. Това видео показва, че този човек има чувство за недосегаемост. Това е въпрос, който поставяме във фокуса на новия министър на транспорта (б.а. - Николай Събев), който също е от Русе, за да бъде решен. Друг е въпросът защо тези хора ги карат да плащат в брой”, попита той.

Дашев призова за проверка на броя на камионите, влезли от Румъния в България за една година и на платените тол такси за камиони в системата за същия период. Той намекна за възможно отклоняване на средства от тол таксите: "1.3 млрд. лв. са планираните приходи на година от тол системата, а се отчитат едва по 400 млн. лв.".

Видеото е било заснето още преди два месеца и за него е подаден официален сигнал в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), но още не е налично в системата им. От АПИ са отговорили на Нова ТВ, че сега започват проверка по случая.

Малко по-късно Агенция "Пътна инфраструктура" образува дисциплинарно производство.

В резултат на скандала вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов възложи пълна проверка на случая и справка за събраните тол такси на пункта от 1.01.2021 до 20.12.2021. Резултатите ще бъдат обявени на 21 декември.

"Със сигурност ще последва проверка. Това е недопустимо поведение“, каза министърът по електронно управление Божидар Божанов в интервю за телевизията. Неговата цел е дигитализирането на всички плащания и на работата на администрацията.

„Трябва да се запозная с детайлите по случая. Въпросът е да се види казусът с плащането. Човекът вероятно е искал да плати с карта. В администрацията навсякъде трябва да приемат плащания с карта. На много места това вече е факт”, беше краткият коментар на Божанов.


Край на сините талони за шофьорите, обеща новият министър на електронното управление


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023