“Маймуно, плащай” - служител на тол системата псува молдовец, който иска да плати с карта

Видео, публикувано от гражданската платформа „Обществен контрол”, на което служител от БГТОЛ обижда молдовски гражданин на „Дунав мост“, предизвика реакция от министъра на електронното управление Божидар Божанов и от регионалния министър и вицепремиер Гроздан Караджов.

Видеоклипът, заснет още на 25 октомври, се разпространи бързо в социалните мрежи, където служителят на фирмата, събираща тол-таксите, е подложен на критики заради недопустимото си поведение. Той обижда с нецензурни думи ("маймуно", "малоумник") влизащ в България чуждестранен гражданин само защото молдовецът поискал да си плати таксата с карта, а не в брой.

„По някаква причина служителите на БГТОЛ обаче са се опитали да го принудят да заплати в брой“, разказа един от създателите на „Обществен контрол“ Иво Дашев пред Нова ТВ. Платформата получила сигнала от граждани.

„Арогантното отношение на служителя е най-малкият проблем. Това видео показва, че този човек има чувство за недосегаемост. Това е въпрос, който поставяме във фокуса на новия министър на транспорта (б.а. - Николай Събев), който също е от Русе, за да бъде решен. Друг е въпросът защо тези хора ги карат да плащат в брой”, попита той.

Дашев призова за проверка на броя на камионите, влезли от Румъния в България за една година и на платените тол такси за камиони в системата за същия период. Той намекна за възможно отклоняване на средства от тол таксите: "1.3 млрд. лв. са планираните приходи на година от тол системата, а се отчитат едва по 400 млн. лв.".

Видеото е било заснето още преди два месеца и за него е подаден официален сигнал в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), но още не е налично в системата им. От АПИ са отговорили на Нова ТВ, че сега започват проверка по случая.

Малко по-късно Агенция "Пътна инфраструктура" образува дисциплинарно производство.

В резултат на скандала вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов възложи пълна проверка на случая и справка за събраните тол такси на пункта от 1.01.2021 до 20.12.2021. Резултатите ще бъдат обявени на 21 декември.

"Със сигурност ще последва проверка. Това е недопустимо поведение“, каза министърът по електронно управление Божидар Божанов в интервю за телевизията. Неговата цел е дигитализирането на всички плащания и на работата на администрацията.

„Трябва да се запозная с детайлите по случая. Въпросът е да се види казусът с плащането. Човекът вероятно е искал да плати с карта. В администрацията навсякъде трябва да приемат плащания с карта. На много места това вече е факт”, беше краткият коментар на Божанов.


Край на сините талони за шофьорите, обеща новият министър на електронното управление


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024