Снимка: © Getty Images

McDonald’s съди отстранения бивш изпълнителен директор на Стийв Ийстърбрук за около 40 милиона долара. Причината – 53-годишният бизнесмен е обвинен от компанията, че е лъгал за връзките си със служителки и така си е издействал обезщетение на същата стойност при напускането си. Това става ясно от обвиненията в подновения съдебен процес, съобщава CNN.

Той е подвел разследващите относно участието си във физически сексуални действия с три служителки в годината преди отстраняването му, сочат документите. Компанията се раздели с Ийстърбрук през ноември 2019. Тогава бордът съобщи, че изпълнителният директор нарушил правилата на McDonald’s и демонстрирал „слаба преценка“, като влязъл във връзка с още един човек от екипа.

В документите по новото дело McDonald’s съобщава, че вътрешното разследване в компанията е заключило, че Ийстърбрук изтрил записи, за да прикрие действията си. Става ясно, че бившият директор е имал взаимоотношения със служителка, изразяващи се в кореспонденция със сексуална тематика.

„Разследването потвърди, че предполагаемата връзка е факт и тя показва, че взаимоотношенията не са били физически. Връзката е била по взаимно съгласие и е включвала текстове и видео разговори“, пише в документа, като се добавя, че е продължила няколко седмици.

Според разследването – Ийстърбрук казал, че това е била „единствената интимна връзка“, която някога е поддържал със служител на компанията. Обвинителите твърдят, че бившият директор добавил, че никога не би имал физически сексуален контакт с някой, който работи под негово ръководство.

Но след като през юли в McDonald’s пристигна анонимен доклад, обвиняващ 53-годишния мъж в сексуална връзка със служител, докато е изпълнявал длъжността на директор, вътрешното разследване бе подновено. Стана ясно, че Ийстърбрук е осъществявал такива контакти с трима служители, твърди се в документите, цитирани от CNN.

Доказателствата идват от „десетки голи, полуголи и свързани със сексуалност снимки, както и видеа на няколко жени“. Ийстърбрук е обвинен, че е изпращал прикачените файлове от имейли на работното си място до своя личен акаунт.

Разследването е открило още, че бившият изпълнителен директор „одобрил необикновена безвъзмездна помощ, възлизаща на стотици хиляди долари, за една от тези служителки, по време на тяхната сексуална връзка“, а също така е лъгал разследващите преди година.

Компанията смята, че лъжейки борда, Ийстърбрук ги е подвел да вярват, че отстраняването му може да се счита като такова „без причина“. Това му донесе дивиденти, тъй като сделката, която бе сключена при премахването на 53-годишния мъж, предвиждаше обезщетения и бонуси в размер на около 42 милиона долара. Информацията за цифрите е на външната фирма Equilar, а сега McDonald’s се възползва от случая и съди бившия си директор за същата сума.

Когато напускаше през ноември, Ийстърбрук изпрати имейл на всеки служител на компанията и сподели: „Що се отнася до моето напускане, наскоро започнах връзка със служител по взаимно съгласие, което наруши правилата на McDonald’s. Това беше грешка. Имайки предвид ценностите на компанията, се съгласявам с борда, че е време да продължа напред“.


Прочетете още:

Louis Vuitton с "живо" дефиле в Шанхай

Отварянето на училищата е „национален приоритет“ за Великобритания

Сутрешни новини: 12 починали от Covid-19, Тръмп изведен от Белия дом заради стрелба


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект