"Медицински одит" откри смущаващи грешки в "Шейново" около размяната на бебетата Снимка: © Unsplash

Най-малко четири правила от медицинския стандарт за акушерство и неонатология са нарушени при размяната на бебетата в АГ болницата "Шейново".

При това - майката на едно от сменените деца е накарана да плати 900 лева за избор на екип при раждането със секцио, въпреки че е постъпила по спешност и лечебното заведение не е трябвало да ѝ иска пари.

Нарушения са установени от акушерката, изписала децата на друга майка, до началника на отделението по Неонатология и други ръководни позиции в "Шейново" - включително в описанието на задълженията им в правилника за дейността на звеното.

Идентификационните гривни се сверяват при раждането, при пренасянето от родилната зала в неонатологията, при даването на детето на майката и при изписването им от болницата - никъде по тази верига не е обърнато внимание, че се допуска грешка.

Заради сериозния скандал ИА "Медицински одит" е разпоредила пълна проверка на всички родилни отделения в България, за да се установи дали тези пропуски са системни и дали има нужда от подобряване на стандартите.

Проверката все пак ще продължи до 15 февруари, преди да бъдат наложени конкретните административни наказания.

"Човешка грешка и недостатъчен контрол" беше обяснението на ръководителя на инспекцията проф. Росен Коларов.

"Няма смисъл да говорим колко са натоварени - всички отделения са претоварени, но контролът трябва да се спазва навсякъде", каза той.

Оля Василева, която е участвала в проверката в "Шейново", посочи, че изписващата акушерка е била длъжна да сравни номерата от гривните на майките с тези на децата, преди да ги освободи от болницата.

Началникът на клиниката също не е изпълнил задълженията си по контрол на дейността на лекарите, нарушения са установени при главната сестра-акушерка и при старшата акушерка - всеки от тях е трябвало да упражнява контрол над подчинените си, за да не се стига до подобен инцидент.

От ИА "Медицински одит" все пак са установили проблем и в това, че отговорностите на всички хора от екипа не са били достатъчно подробно описани във вътрешните документи - затова са разпоредили те да бъдат изяснени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024