Снимка: © Getty Images

Германският канцлер Ангела Меркел е получила втората си доза от ваксината срещу Covid-19.

За разлика от първото имунизиране, което беше осъществено с AstraZeneca/Oxford на 16 април, този път Меркел е избрала да се ваксинира с иРНК-препарата на Moderna.

В последните месеци бяха проведени няколко изследвания, които проверяват каква е ефикасността при смесването на два различни типа ваксини срещу Covid-19.

Едно от тях е на екип от германски учени, които са тествали комбинация от първа доза AZ и втора доза Pfizer/BioNTech. Предварителните данни от проучването, което все още не е експертно рецензирано, показват значително по-високи титри на антитела и по-неутрализираща дейност срещу няколко от най-разпространените варианти на SARS-Cov2 в сравнение с две поредни дози AstraZeneca.

Във Великобритания също се води мащабно изследване за безопасността и ефикасността от последователно поставяне на аденовирусни векторни ваксини и иРНК-ваксини. В него се тества и комбинацията AstraZeneca - Moderna, която е приложена на 66-годишната Ангела Меркел.

През 2019 г. имаше няколко епизода, в които тя видимо изпадаше в моментни здравословни проблеми по време на публични събития. Оттогава канцлерът на Германия изглежда в добро здраве.

Меркел планира да се оттегли от политиката след парламентарните избори през 2021 г.

Близо 26 млн. души в Германия вече са преминали пълния ваксинационен курс срещу Covid-19. Страната е на осмо място по обхват на имунизационната кампания в ЕС, като малко под 51% от цялото население са получили поне една доза (в България този показател е 13,2% към 21 юни).


Русия ще праща служители в неплатен отпуск, ако откажат да се ваксинират

Примерът на Лондон: Футболните клубове превръщат стадионите си в гигантски ваксинационни центрове

България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%