Снимка: © Twitter

Баарле е малък град, чиято територия е разделена между Белгия и Нидерландия. Белгийската част се нарича Баарле-Хертог, а съседната – Баарле-Насау. Градчето представлява белгийски анклав, врязан в нидерландска територия. Във времена на Covid-19 обаче се създава известен парадокс – заведенията от едната страна не могат да отворят врати, а нидерландските барове, кафенета и ресторанти 50 метра по-нататък подновяват работата си от 1 юни.

Към момента местните пътища по границата около Баарле остават барикадирани с бетонни блокове.

„Не ми е позволено да отида в тях (б.а. – нидерландските магазини), защото живея в Белгия“, споделя пред CNN Моник ван дер Крогт, която е собственик на кафене в Баарле-Хертог. „Никога не е било толкова тихо тук. Никога“.

Странното разделение на градчето, което датира още от Средновековието, по принцип не влияе на нормалния живот на жителите му – малко над 9000 души. Но кризата, предизвикана от Covid-19, накара правителствата на двете страни да предприемат различни мерки, тъй като епидемиологичната обстановка в тях съвсем не е еднаква. Белгия има около два пъти по-висока смъртност на глава от населението спрямо Нидерландия и наложи много по-стриктни ограничения.

За Баарле това означава само едно – някои от магазините на нидерландска територия скоро ще отворят врати, докато техните конкуренти на няколко метра разстояние – все още не.

Въпреки че ресторантите в Нидерландия останаха затворени, по време на кризата търговията на дребно продължи своята работа. И докато на белгийските магазини им беше позволено да отворят тази седмица, на гражданите в Баарле-Хертог им е забранено да пазаруват от другата част на границата – дори когато това означава просто да пресечеш една от белите калдъръмени улички в центъра.

„Не кметовете прилагат властта си в тази кризисна ситуация“, каза един от двата кмета на Баарле – нидерландката Марион де Хоон-Феелнтурф. „Просто трябваше да слушаме законите и регулациите на Хага и Брюксел. Появи се дискусия, в която гражданите обсъждаха един с друг коя страна предприема по-разумни мерки. Това доведе до определена поляризация на мненията“.

„Хората са шокирани от кризата с коронавируса“, каза пред CNN кметът на Баарле-Хертог – Франс де Бонт. „Това важи и за отделните граждани, и за страните в Европа. Заедно те са шокирани“.

Баарле е необичаен пример. Една от препоръките на Европейската комисия е насърчаване на страните членки, които имат подобни епидемиологични обстановки, постепенно да отварят границите си една с друга – по координиран и недискриминационен начин. Както вече стана ясно, не точно такъв е случаят с Белгия и Нидерландия. Първата държава е отчела над 54 хиляди инфектирани с коронавирус и близо 9 хиляди жертви, а другата – повече от 43 хиляди заразени и 5600 починали.

"Първата реакция със сигурност беше на национално ниво, напълно некоординирана и хаотична, и определено не такава, която човек би очаквал за район с граници, отворени още през 1995“, споделя Мари де Зомер – анализатор в мозъчния тръст Център за европейска политика.

Все пак самата Европейска комисия в сряда публикува препоръки, насочени към отварянето на границите в Шенгенското пространство и съобщи, че контролът при придвижването през тях „нарушава нашия европейски начин на живот“. Предупреди, че ако границите останат затворени „поради причини, касаещи общественото здраве“, затварянето би „поставило тежък товар не само върху Единния пазар на ЕС, но и върху животите на милиони европейски граждани, лишени от ползите на свободното движение, което е ключово постижение на Европейския съюз“.

Това не е първият път, в който ЕС трябва да се справя с правителства, пренебрегващи Шенгенското пространство в началните етапи на криза. Години наред няколко държави, включително Германия, прилагат затегнат граничен контрол, отчасти за да спрат мигрантската вълна на територията на Европейския съюз.

Ян Лесер – вицепрезидент на мозъчния тръст Германският фонд „Маршал“ в Брюксел, казва, че затварянето на границите по време на настоящата пандемия обаче е нещо невиждано към този момент. Добавя, че най-вероятно икономическите ползи от отворените граници, поне в краткосрочен аспект, означават, че контролът около тях няма да може да бъде овладян.

Юлиен Лееманс е 63-годишен гражданин на Баарле, който не е съгласен с ограниченията, но няма друг избор, освен да ги приеме. И всичко това – въпреки че границата преминава през дома му.

„90% от къщата е нидерландска“, казва той пред CNN. „10% - само тоалетната – е в Белгия“.

Входната му врата обаче е на белгийска територия, а законът в Баарле гласи, че ако дадена сграда е по средата между двете държави, именно местоположението на предната ѝ врата определя дали сградата се намира в Белгия, или в Нидерландия.

Лееманс е роден и израснал в Нидерландия, но сега дори не може да пазарува в нидерландските магазини, тъй като се води, че не живее в страната.

„Сега виждате разликата между държавите – по време на кризата с коронавируса. Белгия, Нидерландия, Германия, Великобритания – всички са различни. Европейски? Какво е това?“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро