"Мини Марица изток" отстрани служител, изразил подкрепа за насилника от Стара Загора Снимка: © Мини Марица - изток

"Ръководството на “Мини Марица-изток” ЕАД категорично се разграничава и остро осъжда позицията на Виктор Костов относно инцидента с пострадалото момиче. Със заповед на управителя на Рудник “Трояново-север” Виктор Костов е отстранен от работа до изясняване на всички обстоятелства. Човешкият живот и здравето са неприкосновени и всяко посегателство върху тях е недопустимо!", гласи позицията на държавното предприятие за добив на въглища в България със седалище в Раднево, основна част от промишления комплекс „Марица-изток“.

До нея се стигна след като служител на дружеството написа в социалните медии, че "защитава пича" от Стара Загора, нанесъл 400 прободни рани с макетен нож на приятелката си.

"Евала брат, показвай кой е силният пол" са само част от посланията на Виктор Костов.

С лична позиция срещу кадъра на държавното дружество излезе и инж. Илза Чинкова - изпълнителен директор на “Мини Марица - изток” ЕАД:

“Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в “Мини Марица - изток” ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция. И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб "силен пол" е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем.”, написа Чинкова.

Костов е отстранен от работа.

Междувременно скандалът около решението на Окръжния съд в Стара Загора да обяви случая за "временно разстройство на здравето, неопасно за живота - лека телесна повреда" на базата на съдебната медицинска експертиза и да отмени мярката на Районния съд на Стара Загора за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо лицето Г. Г., се разрасна. С реакция се включи и министърът на правосъдието Атанас Славов, който призова за обективно и задълбочено разследване:

"За пореден път ставаме свидетели на потресаващ случай на жестокост към жена, която е нечовешки малтретирана от своя приятел. Има редица фактори, които следва да бъдат отчетени при разглеждането на казуса - уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характера и жестокостта на извършеното престъпление.

Затова призовавам независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес."

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова съгражданите си да се включат в шествието в понеделник в града. "Пълна подкрепа за пострадалото момиче! Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник в 18 ч. да изразим своята позиция", написа той във "Фейсбук". Тодоров определи решението на съда като скандално.

В социалните мрежи вече има призиви да се протестира пред домовете на две от съдийките в Стара Загора, едната от които е взела решението да пусне на свобода садистът. Разпространяват се и списъци на всички съдии и прокурори в града с гневни коментари.

Протест в понеделник в 18 часа ще има и в София.

Прокуратурата ускорява разследването за обезобразеното 18-годишно момиче

400 шева са "лека телесна повреда"? Защо съдът освободи нападателя на 18-годишно момиче


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024