Министрите, които ГЕРБ не иска: "Провалът е прогнозиран от тях" Снимка: © Министерски съвет

Речта на Бойко Борисов по повод бъдещата ротация на властта имаше много адресати, но никой друг не получи по-резки предупреждения от... следващия премиер Мария Габриел.

Борисов повтори поне 4 пъти думата "провал", докато предричаше изхода от 9-месечния мандат на Габриел в комбинация с финансов министър като Асен Василев.

На практика използва този ход, за да постави ултиматум за смяна на петима членове на кабинета, които не желае да вижда занапред.

Сред тях се оказа не само съпредседателят на ПП, но и:

  • Тодор Тагарев - отбрана
  • Богдан Богданов - икономика
  • Димитър Илиев - спорт
  • Зарица Динкова - туризъм.

От думите на Борисов се разбра, че поводът за недоволството му от Асен Василев е финансирането по проектите на общините за инвестиционни разходи - възможност, която беше вкарано в Бюджет 2024.

Подадените предложения бяха около 800 само за едно денонощие, като почти всички общини в страната имаха интерес към фонда. Първоначално заявеният лимит от 1 млрд. лв. за година беше вдигнат над два пъти, поне според заявките на регионалния министър Андрей Цеков.

От изказването на Борисов не стана ясно дали е недоволен от забавянето на одобряването на проектите или от предполагаемите предпочитания на Министерството на финансите към общини, които не се управляват от кадри на ГЕРБ.

Така или иначе - настойчивият му "съвет" към Мария Габриел - или директно предупреждение да не разчита на безусловна подкрепа от партията - беше да води преговори с цел ГЕРБ да определи бъдещия финансов министър.

"Аз съм брал ядове със Симеон Дянков, на 50% с Владислав Горанов (санкциониран по закона "Магнитски") и накрая си сложих Кирил Ананиев, за да знам, че като се разбера нещо с един министър, то ще стане. С този финансов министър (Асен Василев), ти (Мария Габриел), която направи огромен компромис и си остави мястото в Европейската комисия... за няколко месеца ще те провалят. Тези хора, които вярват в теб, ще се обърнат първи срещу теб, защото ще решат, че си ги предала", обяви Борисов.

"Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме", каза още той.

Намекът за смяна на Асен Василев като министър на финансите е почти толкова "сериозен", колкото и шансовете ГЕРБ да се откажат от Външното министерство и да оставят Мария Габриел "директор на водопад" в правителство без друго формално партийно присъствие.

Отстраняването на съпредседател на ПП от изпълнителната власт - и то в комбинация с предоставяне на 50% от министерските постове на ГЕРБ - би било същата "пълна капитулация" за партньорите. И явно не това е целта на Борисов.

Ключът е в частта, с която настоява партията му да има свои представители на зам.-председателски позиции във всички подчинени на министерствата агенции - а ако Асен Василев управлява МФ, това означава ГЕРБ да имат доверени лица на най-високо ниво в Агенция "Митници", Националната агенция за приходите", Агенцията за държавна финансова инспекция, ИА "Одит на средствата от ЕС" и Агенцията за обществени поръчки.

Колкото до Тодор Тагарев - атаката срещу него започна още от първите месеци на управлението, не толкова заради неправилна политика, а заради несъгласуване на позициите на МО с ГЕРБ и заради подозренията на Борисов, че Тагарев "отнема" по-голямата част от признанието, което партията му иска да получи заради модернизацията на армията и военната помощ за Украйна.

Натискът за смяна на Богдан Богданов също не е новина - това е министърът, който най-често попадаше в "клетвите" на Борисов по адрес на кабинета след Тодор Тагарев.

Намекът на председателя на ГЕРБ този път беше насочен по линия на "Лукойл", като подсказа, че едва удържал кадрите си като Десислава Трифонова да не вадят компромати срещу кабинета по този повод. Министерството на икономиката назначава представителя на държавата в борда на "Лукойл Нефтохим", министърът има право и да назначи особения управител на рафинерията в извънредна ситуация (след промените от 2022 г.).

В активите на МИ обаче попадат и други ключови звена - Държавната консолидационна компания с активи като военните заводи ВМЗ Сопот, Кинтекс, Авионамс, НИТИ-Казанлък, строителното дружество "Монтажи" и др. Комисията за защита на потребителите също е подчинена на Богдан Богданов, но за последните 9 месеца той не получи политическа подкрепа за смяна на председателя ѝ, заварен като наследство от служебния кабинет.

Желанието на ГЕРБ да отстрани Димитър Илиев от Министерството на спорта напомня доста на ситуацията, в която се оказа Христо Хинков (здравеопазване) спрямо "Пирогов" - в момента, в който Илиев извади доклад за финансови нередности около построяването на Арена "Бургас", изведнъж управлението на спорта се превърна в най-болна тема на Борисов. Но не с признание за проблеми около инфраструктурните проекти на ГЕРБ, нищо подобно - а с обвинения за корупционни практики под погледа на Илиев.

А мнението на Борисов за Зарица Динкова в Министерството на туризма явно беше изразено още преди няколко дни от... самоопределилия се за говорител на бранша Ричард Алибегов: "извънредно слаба оценка за извънредно слаб министър"

След като вече не може да се оплаква от липса на държавна подкрепа на третата поредна година от привилегирования данъчен режим за заведенията след Covid, Алибегов нарочи Динкова за виновна за всевъзможни странични казуси - от "перките в морето" (т.е. проекта за добив на електроенергия в Черно море) до това защо не се осъществявал проекта за реконструкция на летище Бургас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024