Миньорите отказаха среща с енергийния министър. Пътните блокади продължават (Обновена) Снимка: © Screenshot/bTV

Новината е обновена в 13:45 на 30 септември 2023 г.


Протестиращите миньори и енергетици отказаха да се срещнат днес с енергийния министър Румен Радев, въпреки че правителството имаше такова намерение. Първоначално то съобщи за среща в събота, която да се проведе в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2", но протестиращите са отказали поканата и настояват властите да отидат при тях.

"Категорично – не. Среща, някой, ако иска да ни види, някой, ако иска да разговаря с нас – тук. Предлагам на министъра да отворят магистралата – да спре тук. Ако решат – ние ще допуснем да разрешат на министъра да спре тук", заявиха протестиращи, цитирани от БНР.

Премиерът Николай Денков също иска да преговаря с тях, като ги кани на среща в неделя в Министерския съвет. Протестите на миньорите и енергетиците продължават вече втори ден, а основни пътища в цялата страна остават блокирани.

Проходът на Републиката беше затворен през цялата нощ, движението по АМ "Тракия" край Стара Загора също е затруднено. Там протестиращите не пропускат автомобили с изключение на бременни жени и хора в спешна ситуация. Недоволните миньори имат готовност да продължат действията си поне до понеделник, ако не се стигне до решение с властите.

Те настояват правителството да не приема актуализираните териториални планове за справедлив преход, според които страната трябва да премине към декарбонизация в следващите няколко години. Те са част от Плана за възстановяване и устойчивост. България е единствената страна в Европейския съюз, която все още не е внесла своите териториални планове и ако не го направи в срок - страната е пред риск да изгуби близо 1,4 млрд. евро.

По темата започнаха спешни разговори между политиците, като парламентът отхвърли искането за отлагане на териториалните планове. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия участва в управляващото мнозинство, обяви в петък няколко предложения, с които да се задоволят интересите на миньорите и енергетиците от въглищните ТЕЦ. Той каза, че е разговарял с финансовия министър Асен Василев, който е побещал въглищните централи да работят до 2038 г., като всеки техен работник, който иска да напусне, да получи 36 заплати накуп (т.е. възнаграждение за 3 години).

Борисов представи тези предложения като резултат от преговорите с Василев, като в срещата в Народното събрание са участвали още депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Делян Пеевски.

Впоследствие премиерът Николай Денков обяви, че плановете за справедлив преход са приети от правителството и ще бъдат изпратени на Европейската комисия.

Николай Денков Миньорите може да получат до 150 000 лв. при напускане. Кога и откъде ще дойдат парите?

Властта предлага по 36 заплати накуп за работници от въглищните централи, които искат да напуснат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024