Миньорите може да получат до 150 000 лв. при напускане. Кога и откъде ще дойдат парите?

Премиерът Николай Денков направи доста по-резервирани изявления от Бойко Борисов по повод анонсираното обезщетение за напускащи миньори и енергетици от въглищните централи.

Борисов обяви, че всеки, който се откаже от работата - безперспективна в близките години - ще получи от държавата 36 заплати накуп.

Денков уточни, че това число по-скоро е заложено като максимална сума на възнаграждението и вероятно ще зависи от натрупания стаж и квалификация на служителите - т.е. не всеки ще стигне до тавана при напускане. Европейската практика, по думите му, е обезщетението да е с 24 работни заплати на човек.

Все още не са направени разчети и за това кога ще започне да действа тази социална схема - това ще бъде написано в нов Национален план за справедлив преход, което би отнело месеци.

Николай Денков прогнозира, че това няма да доведе до масово напускане от страна на служителите, въпреки внушителния финансов стимул.

По разчети на Асен Василев - максималният размер на такъв пакет ще е по 140 - 150 000 лева на човек.

"Това трябва да е изключение за хора, които искат да се откажат от този тип дейност и да търсят друга реализация. Ще го разпишем внимателно в плана, това ще отнеме години. Не говорим за масово напускане, а да имаме възможност и ако се наложи, тя да се използва", каза той.

Възпирането на евентуално масово напускане би била възможността за преназначаване на работниците от затварящите мини в ново държавно предприятие.

В него те ще се заемат с рекултивирането на унищожените територии от копаенето на въглища - така че да станат готова индустриална база, привличаща инвеститори.

Крайната дата за закриване на мините в България е 2038 г., но Асен Василев прогнозира, че част от тях ще бъдат принудени да спрат работа по обективни причини.

"Мините и тецовете са изправени пред финансови проблеми, защото себестойнсотта на енергията е много висока. Тези проблеми ще се увеличават, защото цената на квотата за CO2 ще се покачва и те ще са неконкурентоспособни", каза той.

"Работата на територията на мините и рекултивацията им - да бъдат използвани за развитие на бизнес, индустрия, нови технологии - ще продължи поне 10 г. след затварянето им. Работа ще има още много години след като бъдат закрити мините и тецовете. Няма проблем, ако те могат да изнасят - стига сръбските тецове да могат да издържат на конкуренцията"< каза Николай Денков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024