Снимка: © Getty Images

67% от избирателите на възраст между 18 и 30 г. са предпочели да подкрепят Румен Радев на балотажа на президентските избори в неделя.

Това показват данните на „Алфа Рисърч“ от 21 ноември, когато президентската двойка Радев/Илияна Йотова спечели втори мандат на „Дондуков“ 2 с над 66% подкрепа от всички гласували.

Разпределението на вота по възраст показва, че 31% от най-младите са дали гласа си за ректора на Софийския университет, а 2% от групата 18-30 г. не са подкрепили нито един от двамата кандидати.

Радев е с предимство и сред избирателите на възраст между 31 и 60 г., където печели 63% от вота. Герджиков се ползва с подкрепата на 34% от гласоподавателите в тази група, а три на сто не подкрепят никого.

Подобни са данните и в групата 60+, където настоящият държавен глава има 65% подкрепа срещу 34% за Герджиков.

Важно е да се отбележи, че активността е рекордно ниска за президентски избори – едва 34,1% към 20 ч. в неделя според „Алфа Рисърч“.

Бойко Борисов определи Анастас Герджиков като „ректор на ректорите“, но изглежда, че повечето от висшистите се доверяват на Румен Радев. 63% от гласоподавателите с висше или полувисше образование са дали гласа си за настоящия президент, в сравнение с 35-те процента за кандидата, подкрепен от ГЕРБ.

Радев и Йотова имат преимущество и сред избирателите със средно образование – 64% от всички, както и при тези с основна или по-ниска степен – 62 на сто.

При половото разпределение на вота няма разлика, сочат данните на „Галъп“. По 53% от избирателите и на Радев, и на Герджиков са жени, а останалите 47% са мъже.

12% от електората на държавния глава, който печели втори мандат, се определят като турци, а 22% - като роми. Подобно е съотношението и при ректора на СУ – 23% от гласувалите за него са отбелязали, че са от ромски произход, а 12 на сто се определят като турци.

Най-голяма част от гласовете за Радев и Йотова идват от областните градове – 43%, а 24 на сто са регистрирани в малките градове. 16% от избирателите на президента са от София, а 17 на сто – от селата.

При Герджиков се наблюдава по-голям дял гласоподаватели, живеещи на село – 28%. 34 на сто от неговите избиратели са от областни градове, 17% - от София, а останалите 22% - от малките градове.

В столицата Радев печели с 65,31%, в областните градове преднината му е 68,04%, в малките градове – 66,33 на сто, а в селата е най-малка – 62,89%.

Ако погледнем картата на България, Кърджали (родният град на Герджиков) е единствената област, в която ректорът на СУ печели. В бастиона на ДПС за ректора на СУ са гласували 30 008 души - или 64,16 процента от избирателите в региона.

Герджиков губи с по-малко от 150 гласа друга от областите на влияние на Движението за права и свободи - Разград. В Силистра и Шумен, където също има много избиратели на ДПС, Радев печели по над 60% от гласовете.

От чужбина Радев получава 86 956 гласа – 66,97% подкрепа, а Герджиков е с двойно по-малко гласове зад граница – 40 616. 1,75% от българите в чужбина са отбелязали опцията „Не подкрепям никого“.

Интересно е, че подкрепеният от ГЕРБ кандидат категорично печели вота в Турция, където на изборите 2 в 1 преди седмица беше отбелязана извънредна активност, донесла третото място на ДПС в 47-ото Народно събрание и трето място на Мустафа Карадайъ в първия тур за президент.

Герджиков получава над 22,3 хил. гласа от южната ни съседка. Това представлява над 92% от вота в страната - или десет пъти повече в сравнение с резултата за Радев.

Преди седмица от Турция дойдоха почти 90 хиляди гласа, а сега избирателната активност беше почти тройно по-ниска. Въпреки че ДПС отказа открито да подкрепи Герджиков за балотажа и да мобилизира електората си срещу Радев, в някои Facebook-групи в южната ни съседка се появиха агитационни материали в полза на ректора на СУ.


Кого подкрепиха на балотажа избирателите от 14 ноември

Румен Радев: Разумът надделя над апатията и лъжата

Радомир Чолаков отказа да свърже Герджиков с ГЕРБ, но причисли гласовете му към тези на партията

Анастас Герджиков: Целият държавен апарат работеше за Радев, но вината за загубата е наша


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.