Снимка: © Getty Images

67% от избирателите на възраст между 18 и 30 г. са предпочели да подкрепят Румен Радев на балотажа на президентските избори в неделя.

Това показват данните на „Алфа Рисърч“ от 21 ноември, когато президентската двойка Радев/Илияна Йотова спечели втори мандат на „Дондуков“ 2 с над 66% подкрепа от всички гласували.

Разпределението на вота по възраст показва, че 31% от най-младите са дали гласа си за ректора на Софийския университет, а 2% от групата 18-30 г. не са подкрепили нито един от двамата кандидати.

Радев е с предимство и сред избирателите на възраст между 31 и 60 г., където печели 63% от вота. Герджиков се ползва с подкрепата на 34% от гласоподавателите в тази група, а три на сто не подкрепят никого.

Подобни са данните и в групата 60+, където настоящият държавен глава има 65% подкрепа срещу 34% за Герджиков.

Важно е да се отбележи, че активността е рекордно ниска за президентски избори – едва 34,1% към 20 ч. в неделя според „Алфа Рисърч“.

Бойко Борисов определи Анастас Герджиков като „ректор на ректорите“, но изглежда, че повечето от висшистите се доверяват на Румен Радев. 63% от гласоподавателите с висше или полувисше образование са дали гласа си за настоящия президент, в сравнение с 35-те процента за кандидата, подкрепен от ГЕРБ.

Радев и Йотова имат преимущество и сред избирателите със средно образование – 64% от всички, както и при тези с основна или по-ниска степен – 62 на сто.

При половото разпределение на вота няма разлика, сочат данните на „Галъп“. По 53% от избирателите и на Радев, и на Герджиков са жени, а останалите 47% са мъже.

12% от електората на държавния глава, който печели втори мандат, се определят като турци, а 22% - като роми. Подобно е съотношението и при ректора на СУ – 23% от гласувалите за него са отбелязали, че са от ромски произход, а 12 на сто се определят като турци.

Най-голяма част от гласовете за Радев и Йотова идват от областните градове – 43%, а 24 на сто са регистрирани в малките градове. 16% от избирателите на президента са от София, а 17 на сто – от селата.

При Герджиков се наблюдава по-голям дял гласоподаватели, живеещи на село – 28%. 34 на сто от неговите избиратели са от областни градове, 17% - от София, а останалите 22% - от малките градове.

В столицата Радев печели с 65,31%, в областните градове преднината му е 68,04%, в малките градове – 66,33 на сто, а в селата е най-малка – 62,89%.

Ако погледнем картата на България, Кърджали (родният град на Герджиков) е единствената област, в която ректорът на СУ печели. В бастиона на ДПС за ректора на СУ са гласували 30 008 души - или 64,16 процента от избирателите в региона.

Герджиков губи с по-малко от 150 гласа друга от областите на влияние на Движението за права и свободи - Разград. В Силистра и Шумен, където също има много избиратели на ДПС, Радев печели по над 60% от гласовете.

От чужбина Радев получава 86 956 гласа – 66,97% подкрепа, а Герджиков е с двойно по-малко гласове зад граница – 40 616. 1,75% от българите в чужбина са отбелязали опцията „Не подкрепям никого“.

Интересно е, че подкрепеният от ГЕРБ кандидат категорично печели вота в Турция, където на изборите 2 в 1 преди седмица беше отбелязана извънредна активност, донесла третото място на ДПС в 47-ото Народно събрание и трето място на Мустафа Карадайъ в първия тур за президент.

Герджиков получава над 22,3 хил. гласа от южната ни съседка. Това представлява над 92% от вота в страната - или десет пъти повече в сравнение с резултата за Радев.

Преди седмица от Турция дойдоха почти 90 хиляди гласа, а сега избирателната активност беше почти тройно по-ниска. Въпреки че ДПС отказа открито да подкрепи Герджиков за балотажа и да мобилизира електората си срещу Радев, в някои Facebook-групи в южната ни съседка се появиха агитационни материали в полза на ректора на СУ.


Кого подкрепиха на балотажа избирателите от 14 ноември

Румен Радев: Разумът надделя над апатията и лъжата

Радомир Чолаков отказа да свърже Герджиков с ГЕРБ, но причисли гласовете му към тези на партията

Анастас Герджиков: Целият държавен апарат работеше за Радев, но вината за загубата е наша


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет