Радомир Чолаков отказа да свърже Герджиков с ГЕРБ, но причисли гласовете му към тези на партията Снимка: © Ладислав Цветков, bTV

Председателят на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Анастас Герджиков за президент – Радомир Чолаков, влезе в противоречие ден след балотажа на 21 ноември.

В интервю за bTV бившият депутат от ГЕРБ, който влиза и в 47-ото Народно събрание от Пловдив-град, отказа да „пришие“ ректора на Софийския университет към партията на Бойко Борисов. В същото време обаче реши да брои всички над 733 хиляди гласа за Герджиков към актива на ГЕРБ.

Попитан дали 600 хиляди гласа е максимумът за партията, тъй като тя получи почти толкова на парламентарните избори преди седмица, Чолаков заяви: „От снощи те са 700 хиляди“. Когато водещите му напомниха, че според него Герджиков не е кандидат на ГЕРБ, той заяви: „Нали вие го приписвате към ГЕРБ, вие го казвате“.

Според Чолаков ректорът на СУ е казал „важни неща“ по време на кампанията и "ще продължи да ги казва". „Има достатъчно възможности той да заема публични позиции. Според мен ще е активен участник в обществения дебат“, смята председателят на инициативния комитет на Герджиков.

Самият ректор на СУ каза, че не иска да остава в политиката, а да продължи работата си в университета. Мандатът му като ректор изтича след 2 години.

Анастас Герджиков: Целият държавен апарат работеше за Радев, но вината за загубата е наша

Попитан дали ГЕРБ ще издигне Герджиков за премиер, ако получи втория мандат за съставяне на кабинет, той заяви: „Не съм чувал такава хипотеза“.

Чолаков смята, че активните членове и симпатизанти на партията, заемащи позиции в държавни служби, ще се изправят пред „репресия, уволнения, изчегъртване“.

Според него българите избрали "статуквото", гласувайки за Румен Радев. Предизвикателствата пред президента били свързани с отношенията с Турция, Украйна и ЕС. Радев трябвало да потърси мост към избирателите на ГЕРБ.

„Има и един лакмусов тест - какво ще е отношението към нашия кандидат за президент и кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, и към техните семейства, ще им се отмъщава ли? В страната беше надигната голяма вълна на омраза, реваншизъм и чегъратне, нещата станаха лични“, заяви Чолаков, без да се аргументира.


ЦИК: Радев печели с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Кого подкрепиха на балотажа избирателите от 14 ноември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024