Снимка: © Ладислав Цветков, bTV

Председателят на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Анастас Герджиков за президент – Радомир Чолаков, влезе в противоречие ден след балотажа на 21 ноември.

В интервю за bTV бившият депутат от ГЕРБ, който влиза и в 47-ото Народно събрание от Пловдив-град, отказа да „пришие“ ректора на Софийския университет към партията на Бойко Борисов. В същото време обаче реши да брои всички над 733 хиляди гласа за Герджиков към актива на ГЕРБ.

Попитан дали 600 хиляди гласа е максимумът за партията, тъй като тя получи почти толкова на парламентарните избори преди седмица, Чолаков заяви: „От снощи те са 700 хиляди“. Когато водещите му напомниха, че според него Герджиков не е кандидат на ГЕРБ, той заяви: „Нали вие го приписвате към ГЕРБ, вие го казвате“.

Според Чолаков ректорът на СУ е казал „важни неща“ по време на кампанията и "ще продължи да ги казва". „Има достатъчно възможности той да заема публични позиции. Според мен ще е активен участник в обществения дебат“, смята председателят на инициативния комитет на Герджиков.

Самият ректор на СУ каза, че не иска да остава в политиката, а да продължи работата си в университета. Мандатът му като ректор изтича след 2 години.

Анастас Герджиков: Целият държавен апарат работеше за Радев, но вината за загубата е наша

Попитан дали ГЕРБ ще издигне Герджиков за премиер, ако получи втория мандат за съставяне на кабинет, той заяви: „Не съм чувал такава хипотеза“.

Чолаков смята, че активните членове и симпатизанти на партията, заемащи позиции в държавни служби, ще се изправят пред „репресия, уволнения, изчегъртване“.

Според него българите избрали "статуквото", гласувайки за Румен Радев. Предизвикателствата пред президента били свързани с отношенията с Турция, Украйна и ЕС. Радев трябвало да потърси мост към избирателите на ГЕРБ.

„Има и един лакмусов тест - какво ще е отношението към нашия кандидат за президент и кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, и към техните семейства, ще им се отмъщава ли? В страната беше надигната голяма вълна на омраза, реваншизъм и чегъратне, нещата станаха лични“, заяви Чолаков, без да се аргументира.


ЦИК: Радев печели с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Кого подкрепиха на балотажа избирателите от 14 ноември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин