Младият Остин Ръсел - от звезда на корицата до собственик на Forbes Снимка: © Getty Images

От звездна корица на Forbes до собственик на Forbes. Така накратко може да се опише шеметната траектория на успеха на 28-годишния Остин Ръсел, който закупи мажоритарен дял във Forbes Global Media Holdings, издателят на една от най-старите и именити бизнес медии в САЩ.

Ръсел е едва на 17, когато сам основава хай-тек компанията си в областта на автомобилните технологии Luminar Technology. На 25 се превръща в най-младия милиардер, спечелил сам богатството си. А днес вече е собственик на изданието, за което казва, че е част от вдъхновението му да стане предприемач.

Ръсел закупи мажоритарния дял във Forbes Global Media Holdings в сделка, която оценява издателя на близо 800 млн. долара. Така той се сдоби с 82% от компанията, като включително придоби акциите, притежавани по-рано от семейство Форбс. По-рано фамилията продаде дела си в медията на хонконгска фирма. Сега, с придобиването на мажоритарния пакет акции от Остин Ръсел, собствеността на семейството в едноименното списание окончателно приключва.

Базираната в Хонконг компания майка на Forbes – IWM, ще запази миноритарен дял в издателската група, както и едно място в борда. Forbes ще добави и нов борд към компанията, състоящ се от американски експерти в областта на медиите, технологиите и изкуствения интелект, бе посочено в изявление по повод сделката.

Самият Ръсел няма да участва в ежедневните операции на компанията, а вместо това ще се фокусира върху включването на филантропията в бизнес модела на групата. Според информацията капиталът за придобиването е независим от дела му в Luminar, но не става ясно как все пак е финансирал сделката.

Forbes по същество бе продаден от момента, в който отмени сливането си с дружество със специална цел за придобиване (SPAC) през юни миналата година, след като пазарът се разклати и инвеститорите загубиха апетит към този тип сделки.

Самата Luminar на Остин Ръсел успя да яхне гребена на точно тази вълна и през 2021 г. стана публично именно чрез сливане със SPAC. Компанията бе оценена на стойност 3,4 милиарда долара и това превърна основателя ѝ в най-младия милиардер в света, натрупал сам богатството си, а не чрез наследство например. Днес пазарната ѝ капитализация е около 2 млрд. долара, а по-рано този месец отчете малко по-големи от очакваните загуби.

Някои инвеститори на дребно може да не са толкова доволни от представянето на компанията, макар че за Ръсел то е добра алтернатива срещу евентуално изчерпване на парите, след като частните инвеститори започнаха да затварят чековите си книжки. Други очаква, че 28-годишният основател може да насочи поне част от вниманието си другаде.

За някои придобиването на Forbes от изявения в технологиите Остин Ръсел може би е объркващо. Макар че заниманието с повече от един бизнес стана модерно (вземете за пример Илон Мъск), а милиардерите посягат към медийни компании (Джеф Безос, Лорън Пауъл Джобс, Марк Бениоф), купуването на Forbes, когато толкова много издания се борят за оцеляване, противоречи на общоприетата мъдрост.

Кой е Остин Ръсел?

Остин често е бил описван като „дете чудо“. На две знае периодичната таблица и пише софтуер, преди още да е навършил 11. На 15 години прави холографска клавиатура, за да си води бележки в клас, а когато е на 17 подава патент за нея.

Днес 28-годишният милиардер е известен като главен изпълнителен директор на Luminar, която разработва технологии за лазерни сензори за самоуправляващи се автомобили. Той напуска Станфорд, за да създаде компанията и среща подкрепа от инвеститори като Volvo Cars Tech Funf. А от известния с рисковите си вложения Питър Тийл получава стипендия от 100 000 долара и възможност да работят заедно в рамките на менторска програма.

Luminar Technologies прави датчици и софтуер за автономни автомобили, използвайки технологията LiDAR. LiDAR, или засичане и обхват на светлината (light detection and ranging), е популярен метод за дистанционно наблюдение, използван за измерване на точното разстояние на обект на земната повърхност.

След като съсредоточава голяма част от кариерата си върху Luminar, изглежда сега има нужда да промени начина, по който инвестира времето си. В изявление за WSJ самият Ръсел коментира мотивите си така: „Forbes е нещо, към което винаги съм гледал с надежда като марка и медийна империя.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024