Много поздрави по Facebook, или как лидерите изчезнаха безследно в нощта на изборите

Парламентарният вот с рекордно ниска избирателна активност ще бъде запомнен и като нощта на мълчанието на партийните лидери - поредният епизод от деградацията на общуването между политици и граждани.

Корнелия Нинова се престраши единствена да излезе пред журналисти след края на изборния ден - и то само за да обяви, че няма да отговаря на никакви въпроси.

Костадин Костадинов реши да изнесе монолог в профила си във Facebook, като изпреварващо се подреди на опашката за мандати.

Слави Трифонов изпрати Тошко Йорданов и Станислав Балабанов (за подкрепление?) пред националните медии, за да се похвалят с несъществуващ подвиг - че ИТН са увеличили с 50% подкрепата си.

Всъщност всички партии бележат спад в действителните си гласове заради все по-малкия брой на активните избиратели.

Всички останали кандидати за власт дори не показаха лицата си пред камера.

Комуникацията на Бойко Борисов и Делян Пеевски мина през възторжени статуси във Facebook с благодарности само към собствените им избиратели - и нито дума повече.

Символично обърнатият гръб към останалите, които очакват да чуят план за следващия ден, вероятно е случайно съвпадение - но е силно показателен за атмосферата на пренебрежение към най-елементарни демократични правила.

ПП-ДБ, които завършват кампанията на най-голяма загуба в сравнение с останалите парламентарни сили (и този път - не беше неочаквано), така и не формулираха обща позиция на коалицията.

Кирил Петков направи това от името на "Продължаваме промяната" - отново във Facebook.

Към 22 ч. в нощта на изборите Христо Иванов и Атанас Атанасов нямат какво да кажат дори на собствените си симпатизанти. Дори през социалните си мрежи.

Абсурдът стигна дотам, че служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов имаше повече ефирно време след края на вота от всички партийни лидери, взети заедно - с изяви по bTV и БНТ.

Дори на дежурните анализатори в телевизионните студиа започна да им става неудобно от това да запълват чужда ниша - нещо, което иначе с охота правиха в продължение на месеци, докато политиците отново мълчаха.

"Смехотворно е след избори ние да разказваме какви ще са парламентите. Ами дайте да обявим и кои ще са министрите в следващото правителство поименно... Всички хора, които са гласували или не са гласували, искат да видят политиците. Къде са те? А какво ще става с България? Защо ние трябва да го определяме? Нашата работа не е тази", каза Кънчо Стойчев по БНТ.

За всички, които си спомнят многочасовите среднощни пресконференции с десетки въпроси и отговори след парламентарни избори в препълнените зали на НДК, остава усещане за тотална подмяна, че и подигравка.

Медийната среда отдавна е счупена - още откакто се предаде безславно на правилата на играта, диктувани от партийните щабове.

Резултатът се видя на 9 юни - когато партийното лидерство окончателно изгуби звук и картина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

FT: Проруските партии в България са все по-популярни

Прозападните партии още са мнозинство, но хората са разочаровани от основните партии

15:39 - 25.10.2024