Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия Снимка: © Министерство на отбраната

Министерството на отбраната на България е обещало да дари зимни облекла на украинската армия. Това става ясно в съобщение на институцията по повод среща на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов с посланика на Украйна Виталий Москаленко.

От информацията не става ясно какви точно са предвидените облекла, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна. Обяснението се свежда само до това, че е "инициирана процедура за предоставяне като дарение на зимни облекла".

В допълнение военно министерство ще предостави дарение от 350 медицински пакета за 35 хил. украински военнослужещи, се казва в съобщението, като предвиденото съдействие е част от поетия ангажимент на България за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна.

По този повод обаче все още не е ясно какво се случва с планираната военно-техническа помощ за Украйна, която беше гласувана и приета от парламента през май тази година. Тогава въпросът за българско подпомагане на украинската страна предизвика раздор сред управляващата тогава коалиция и доведе до закани на БСП, че ще напусне управленнието, ако се подкрепи изпращането на бойна техника в Украйна. Вследствие беше направен компромис и двете страни се споразумяха за "военно-техническа помощ", която предвижда ремонт на бронирана украинска техника в българските военни заводи.

По време на срещата със служебния военен министър, посланикът на Украйна е изказал благодарност за настаняването на украински граждани в почивни станции на военното ведомство.

"Министерството на отбраната продължава да се грижи за украински граждани, потърсили спасение в България. Към днешна дата в две почивни бази на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ са настанени общо 214 души, от които 161 възрастни и 53 деца до 13 години", декларират от ведомството.

От съобщението става ясно още, че на въпросната среща са присъствали и заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, както и директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022