Японската национална състезателка по софтбол Миу Гото, която спечели шампионска титла в отборното първенство на Олимпийските игри в Токио, ще получи чисто нов златен медал след куриозен инцидент.

На 4 август Гото присъства на тържествена церемония в родния си град Нагоя, за да бъде почетено постижението й от Олимпиадата.

Част от събитието е среща на 20-годишната състезателка с кмета на града Такаши Кавамура. Той приканва Гото да го окичи със своя медал, като младата жена се съгласява.

72-годишният Кавамура обаче не се задоволява само с това, а сваля предпазната си маска и захапва със зъби златното отличие.

Междувременно започва да задава въпроси на Гото за това дали й е "забранено да има романтични отношения".

Сцената се разиграва пред камерите на журналистите, които отразяват събитието, и предизвиква лавина от възмутени коментари от страна на зрителите.

Само за няколко дни са получени над 7000 сигнала до общинската администрация в Нагоя от граждани, които критикуват кмета за това, че е проявил грубо отношение към олимпийската шампионка и че е пренебрегнал противоепидемичните мерки за сигурност.

Няколко известни японски спортисти също използваха социалните мрежи, за да изразят недоумението си от проявата на кмета на Нагоя.

"Отнасям се със своя златен медал много внимателно, за да не го повредя. Миу Гото има твърде голямо сърце, за да се разсърди. Но аз бих се разплакал", пише Наохиса Такато, златен медалист от състезанието по джудо до 60 кг от Игрите в Токио.

МОК ще подмени златния медал на японката Миу Гото, след като кметът на Нагоя го нахапа

Юки Ота, който печели сребърен медал по фехтовка от олимпиадата в Пекин, описва случилото се като "липса на уважение към атлетите".

Дори автомобилният гигант Toyota се намеси в скандала, като определи действията на Кавамура неуместни. Toyota е собственик на клуба по софтбол Red Terriers, в който играе Миу Гото.

Кметът на Нагоя Такаши Кавамура отговаря на критиците си, че е искал да изрази радостта си от успеха на Гото и се извинява на онези, които са сметнали поведението му като неприемливо. Той посочва още, че съжалява искрено за това, че е накарал състезателката да се почувства неудобно с въпроса за личния й живот.

В крайна сметка Международният олимпийски комитет и японските организатори на игрите са предложили на Гото да сменят медала й.

Twitter акаунтът на игрите в Токио публикува следното съобщение:

"Само бихме искали да потвърдим официално, че медалите от Токио 2020 не са за ядене! Нашите златни, сребърни и бронзови медали са произведени от материал, рециклиран от електронни устройства, дарени от японските граждани. Така че - не бива да ги хапете... но знаем, че въпреки всичко ще го направите".


Колко струва златният медал от Олимпиадата?

"Искате ли сега, Стойке, да благодарите на още някого?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници

Хората в Европа вярват в Бог, ние в Русия

(Кандидат) политиците ни трябва да намерят съмишленици, а не подчинени