МОК ще подмени златния медал на японката Миу Гото, след като кметът на Нагоя го нахапа

Японската национална състезателка по софтбол Миу Гото, която спечели шампионска титла в отборното първенство на Олимпийските игри в Токио, ще получи чисто нов златен медал след куриозен инцидент.

На 4 август Гото присъства на тържествена церемония в родния си град Нагоя, за да бъде почетено постижението й от Олимпиадата.

Част от събитието е среща на 20-годишната състезателка с кмета на града Такаши Кавамура. Той приканва Гото да го окичи със своя медал, като младата жена се съгласява.

72-годишният Кавамура обаче не се задоволява само с това, а сваля предпазната си маска и захапва със зъби златното отличие.

Междувременно започва да задава въпроси на Гото за това дали й е "забранено да има романтични отношения".

Сцената се разиграва пред камерите на журналистите, които отразяват събитието, и предизвиква лавина от възмутени коментари от страна на зрителите.

Само за няколко дни са получени над 7000 сигнала до общинската администрация в Нагоя от граждани, които критикуват кмета за това, че е проявил грубо отношение към олимпийската шампионка и че е пренебрегнал противоепидемичните мерки за сигурност.

Няколко известни японски спортисти също използваха социалните мрежи, за да изразят недоумението си от проявата на кмета на Нагоя.

"Отнасям се със своя златен медал много внимателно, за да не го повредя. Миу Гото има твърде голямо сърце, за да се разсърди. Но аз бих се разплакал", пише Наохиса Такато, златен медалист от състезанието по джудо до 60 кг от Игрите в Токио.

МОК ще подмени златния медал на японката Миу Гото, след като кметът на Нагоя го нахапа

Юки Ота, който печели сребърен медал по фехтовка от олимпиадата в Пекин, описва случилото се като "липса на уважение към атлетите".

Дори автомобилният гигант Toyota се намеси в скандала, като определи действията на Кавамура неуместни. Toyota е собственик на клуба по софтбол Red Terriers, в който играе Миу Гото.

Кметът на Нагоя Такаши Кавамура отговаря на критиците си, че е искал да изрази радостта си от успеха на Гото и се извинява на онези, които са сметнали поведението му като неприемливо. Той посочва още, че съжалява искрено за това, че е накарал състезателката да се почувства неудобно с въпроса за личния й живот.

В крайна сметка Международният олимпийски комитет и японските организатори на игрите са предложили на Гото да сменят медала й.

Twitter акаунтът на игрите в Токио публикува следното съобщение:

"Само бихме искали да потвърдим официално, че медалите от Токио 2020 не са за ядене! Нашите златни, сребърни и бронзови медали са произведени от материал, рециклиран от електронни устройства, дарени от японските граждани. Така че - не бива да ги хапете... но знаем, че въпреки всичко ще го направите".


Колко струва златният медал от Олимпиадата?

"Искате ли сега, Стойке, да благодарите на още някого?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024