МОН отчете най-високите резултати на матурата по български език и литература от 2008 г. насам Снимка: © Screenshot

Зрелостниците, които тази година са се явили на задължителната матура по Български език и литература (БЕЛ) са постигнали най-високите резултати от 16 години насам.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието Галин Цоков, който определи резултатите като „най-високите в исторически план“.

Средният резултат на първата задължителна матура по български език и литература е 58,48 от 100 точки, което се равнява на оценка от "добър" 4,32.

За сравнение средният резултат по БЕЛ е бил 50, 14 от 100 точки или "добър" 3,93, което бе едно от най-слабите постижения на учениците ни от години насам.

От думите на министъра на образованието стана ясно, че тази година слабите оценки са със 7% по-малко от миналата година; средните – с около 6%, както и добрите оценки – с около 5%. За сметка на това има увеличение на учениците заслужили оценки „много добър“ и „отличен“.

Близо 50 000 ученици се явиха на първата матура по български език и литература на 17 май. Те писаха по произведението "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски.

По отношение на втория зрелостен изпит средният брой точки съответства на "много добър" 4,72. Тук също се отбелязва повишение - миналата година средният успех е бил "добър" 4,48.

Основното нарастване се дължи на английски език, биология, математика – там средната оценка е много добър,“ обясни Цоков и допълни, че според него е много добра тенденция засилването на интереса на учениците да учасстват в матурата по математика и да имат много добър резултат.

При националното външно оценяване на учениците след 4 клас средната оцека също се повишава - средният брой точки на изпита по БЕЛ е 72,6, което съответства на 4,97, а по математика 70,53.

„15 570 от учениците имат отлични оценки и по двата предмета, което е с 50% повече спрямо миналата година,“ обобщи Цоков.

По думите му по-добрите резултати през тази година са резултат от действията на МОН, предприети след лошото представяне миналата година.

„Още преди година, когато започна екипът ни в МОН, ние предприехме сериозни стъпки, направихме анализ на какво се дължат слабите резултати,“ обобщи Цоков.

Галин Цоков беше министър на образованието в кабинета „Денков“, като впоследствие остана на поста и в служебното правителство на Димитър Главчев.

МОН публикува резултатите от матурите и националното външно оценяване на учениците след 4-ти клас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024