Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи евентуално решение на здравните власти за въвеждане на „зелен сертификат“ в образователните институции. Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал, не и за учениците, и да започне да се прилага най-рано след месец.

Това обяви министърът на образованието проф. Николай Денков след среща в Министерството на здравеопазването с експерти, на която бяха обсъдени нови мерки срещу Covid-19.

„Трябва да стигнем до „зелените сертификати“ в нашата система. В училищната мрежа ще трябва те да се приложат за педагогическия и непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите. За учениците по никакъв начин не говорим за изискване на серификати“, каза той.

„Зеленият сертификат“ удостоверява пълен цикъл на имунизация, преболедуване от Covid-19 или наличие на отрицателен тест – PCR или антигенен.

Денков е съгласен и с предложението маските за всички работещи в училище, както и за ученици над 5. клас да станат задължителни. За тези със специални образователни потребности ще се предложи допълнително мнение от личен лекар и може да има изключения.

Ако заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 750 на 100 хил. от населението, училищата ще се затварят изцяло и ще се преминава към дистанционно обучение. Денков посочи, че решенията ще се вземат на база не на заболеваемостта на ниво община, а не на ниво област.

В понеделник експертните съвети към МЗ се събраха на тричасово заседание, за да решат дали да наложат частичен локдаун, или да въведат „зелен сертификат“ за достъп до обекти. Решението им ще бъде обявено най-рано във вторник, защото здравният министър Стойчо Кацаров чака становища от засегнатите браншове.

Междувременно болниците също са съгласни да се въведат "зелени сертификати" за работещите в лечебните заведения, съобщи Стойчо Кацаров след среща с болничните асоциации. Те са поискали да не бъдат спирани плановите операции, каквато бе досега практиката в предишните две вълни. По-рано през деня министърът каза пред БНТ, че тази мярка няма да се въвежда.


МЗ: "Зеленият сертификат" може да се въведе за заведения, стадиони и за работещите в здравната система

МОН разкри хиляди фиктивни почивки на ученици, при които изчезнали 8 млн. лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ