Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи евентуално решение на здравните власти за въвеждане на „зелен сертификат“ в образователните институции. Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал, не и за учениците, и да започне да се прилага най-рано след месец.

Това обяви министърът на образованието проф. Николай Денков след среща в Министерството на здравеопазването с експерти, на която бяха обсъдени нови мерки срещу Covid-19.

„Трябва да стигнем до „зелените сертификати“ в нашата система. В училищната мрежа ще трябва те да се приложат за педагогическия и непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите. За учениците по никакъв начин не говорим за изискване на серификати“, каза той.

„Зеленият сертификат“ удостоверява пълен цикъл на имунизация, преболедуване от Covid-19 или наличие на отрицателен тест – PCR или антигенен. 

Денков е съгласен и с предложението маските за всички работещи в училище, както и за ученици над 5. клас да станат задължителни. За тези със специални образователни потребности ще се предложи допълнително мнение от личен лекар и може да има изключения.

Ако заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 750 на 100 хил. от населението, училищата ще се затварят изцяло и ще се преминава към дистанционно обучение. Денков посочи, че решенията ще се вземат на база не на заболеваемостта на ниво община, а не на ниво област.

В понеделник експертните съвети към МЗ се събраха на тричасово заседание, за да решат дали да наложат частичен локдаун, или да въведат „зелен сертификат“ за достъп до обекти. Решението им ще бъде обявено най-рано във вторник, защото здравният министър Стойчо Кацаров чака становища от засегнатите браншове.

Междувременно болниците също са съгласни да се въведат "зелени сертификати" за работещите в лечебните заведения, съобщи Стойчо Кацаров  след среща с болничните асоциации. Те са поискали да не бъдат спирани плановите операции, каквато бе досега практиката в предишните две вълни. По-рано през деня министърът каза пред БНТ, че тази мярка няма да се въвежда.


МЗ: "Зеленият сертификат" може да се въведе за заведения, стадиони и за работещите в здравната система

МОН разкри хиляди фиктивни почивки на ученици, при които изчезнали 8 млн. лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет