МОН подкрепя въвеждане на "зелени сертификати" за учителите, но най-рано след месец Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) ще подкрепи евентуално решение на здравните власти за въвеждане на „зелен сертификат“ в образователните институции. Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал, не и за учениците, и да започне да се прилага най-рано след месец.

Това обяви министърът на образованието проф. Николай Денков след среща в Министерството на здравеопазването с експерти, на която бяха обсъдени нови мерки срещу Covid-19.

„Трябва да стигнем до „зелените сертификати“ в нашата система. В училищната мрежа ще трябва те да се приложат за педагогическия и непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите. За учениците по никакъв начин не говорим за изискване на серификати“, каза той.

„Зеленият сертификат“ удостоверява пълен цикъл на имунизация, преболедуване от Covid-19 или наличие на отрицателен тест – PCR или антигенен.

Денков е съгласен и с предложението маските за всички работещи в училище, както и за ученици над 5. клас да станат задължителни. За тези със специални образователни потребности ще се предложи допълнително мнение от личен лекар и може да има изключения.

Ако заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 750 на 100 хил. от населението, училищата ще се затварят изцяло и ще се преминава към дистанционно обучение. Денков посочи, че решенията ще се вземат на база не на заболеваемостта на ниво община, а не на ниво област.

В понеделник експертните съвети към МЗ се събраха на тричасово заседание, за да решат дали да наложат частичен локдаун, или да въведат „зелен сертификат“ за достъп до обекти. Решението им ще бъде обявено най-рано във вторник, защото здравният министър Стойчо Кацаров чака становища от засегнатите браншове.

Междувременно болниците също са съгласни да се въведат "зелени сертификати" за работещите в лечебните заведения, съобщи Стойчо Кацаров след среща с болничните асоциации. Те са поискали да не бъдат спирани плановите операции, каквато бе досега практиката в предишните две вълни. По-рано през деня министърът каза пред БНТ, че тази мярка няма да се въвежда.


МЗ: "Зеленият сертификат" може да се въведе за заведения, стадиони и за работещите в здравната система

МОН разкри хиляди фиктивни почивки на ученици, при които изчезнали 8 млн. лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024