Снимка: © bTV

„Зеленият сертификат“ почти сигурно ще бъде въведен в употреба за достъп до определени обекти, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в понеделник. Той даде няколко подробности за новите мерки, които се очаква да бъдат обявени след 14 ч. днес.

„Почти със сигурност ги въвеждаме. Такава е нагласата - за „зелен сертификат“ на всички места, на които се събират хора и има риск оттам да тръгне заразата. Например публиката на всички спортни състезания – футболни, волейболни, баскетболни мачове. В зоните за развлечения и почивка - хотели, ресторанти, дискотеки, таверни, ресторанти в хотели. Хората, които обслужват клиенти, също ще трябва да са със „зелен сертификат“, заяви Златанов пред bTV.

Златанов отбеляза, че сертификатът ще се използва още за социални домове и лечебни заведения. Обмисля се задължителна имунизация или тест за работещите в тези обекти.

„Не искам да изпреварвам решението на експертния съвет към министерството. „Зеленият сертификат“ ще се използва на критични места, в тази среда трябва да е ясно, че няма да попадне заразен с Covid, така че да разпространи заразата. Съгласуваме тези действия с всички, които ще изпълняват това – водим разговори с ресторантьорския бранш, с туроператорите“, добави той.

Документът, с който хората ще получават достъп до определени обекти, е доказателство за ваксинация, преболедуване на Covid или отрицателен тест. Негативният антигенен тест важи за 48 часа от момента на обявяването на резултата, а PCR-тестът – за 72 часа.

По-късно днес Съветът по епидемиология към здравното министерство ще обсъди предложените в петък мерки за ограничаване на Covid-19 на национално ниво. Вариантите, които главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи, са два – използване на „зелен сертификат“ или частичен локдаун.

"На този етап не се налага пълно затваряне или вечерен час", заяви пред БНТ здравният министър Стойчо Кацаров.

В болниците в страната е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла за Covid-болни. Засега плановите операции няма да бъдат спирани - Кацаров определи това като крайна мярка.

"От 1 ноември 2020 в болници в страната са постъпили над 150 хиляди души с Covid-19, от тях над 20 хиляди са починали, всеки седми е починал", съобщи той.


Covid-сертификатът ще може да се издава и валидира през Viber

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти