МЗ: "Зеленият сертификат" може да се въведе за заведения, стадиони и за работещите в здравната система Снимка: © bTV

„Зеленият сертификат“ почти сигурно ще бъде въведен в употреба за достъп до определени обекти, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в понеделник. Той даде няколко подробности за новите мерки, които се очаква да бъдат обявени след 14 ч. днес.

„Почти със сигурност ги въвеждаме. Такава е нагласата - за „зелен сертификат“ на всички места, на които се събират хора и има риск оттам да тръгне заразата. Например публиката на всички спортни състезания – футболни, волейболни, баскетболни мачове. В зоните за развлечения и почивка - хотели, ресторанти, дискотеки, таверни, ресторанти в хотели. Хората, които обслужват клиенти, също ще трябва да са със „зелен сертификат“, заяви Златанов пред bTV.

Златанов отбеляза, че сертификатът ще се използва още за социални домове и лечебни заведения. Обмисля се задължителна имунизация или тест за работещите в тези обекти.

„Не искам да изпреварвам решението на експертния съвет към министерството. „Зеленият сертификат“ ще се използва на критични места, в тази среда трябва да е ясно, че няма да попадне заразен с Covid, така че да разпространи заразата. Съгласуваме тези действия с всички, които ще изпълняват това – водим разговори с ресторантьорския бранш, с туроператорите“, добави той.

Документът, с който хората ще получават достъп до определени обекти, е доказателство за ваксинация, преболедуване на Covid или отрицателен тест. Негативният антигенен тест важи за 48 часа от момента на обявяването на резултата, а PCR-тестът – за 72 часа.

По-късно днес Съветът по епидемиология към здравното министерство ще обсъди предложените в петък мерки за ограничаване на Covid-19 на национално ниво. Вариантите, които главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи, са два – използване на „зелен сертификат“ или частичен локдаун.

"На този етап не се налага пълно затваряне или вечерен час", заяви пред БНТ здравният министър Стойчо Кацаров.

В болниците в страната е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла за Covid-болни. Засега плановите операции няма да бъдат спирани - Кацаров определи това като крайна мярка.

"От 1 ноември 2020 в болници в страната са постъпили над 150 хиляди души с Covid-19, от тях над 20 хиляди са починали, всеки седми е починал", съобщи той.


Covid-сертификатът ще може да се издава и валидира през Viber

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона си



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024