Снимка: © bTV

„Зеленият сертификат“ почти сигурно ще бъде въведен в употреба за достъп до определени обекти, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в понеделник. Той даде няколко подробности за новите мерки, които се очаква да бъдат обявени след 14 ч. днес.

„Почти със сигурност ги въвеждаме. Такава е нагласата - за „зелен сертификат“ на всички места, на които се събират хора и има риск оттам да тръгне заразата. Например публиката на всички спортни състезания – футболни, волейболни, баскетболни мачове. В зоните за развлечения и почивка - хотели, ресторанти, дискотеки, таверни, ресторанти в хотели. Хората, които обслужват клиенти, също ще трябва да са със „зелен сертификат“, заяви Златанов пред bTV.

Златанов отбеляза, че сертификатът ще се използва още за социални домове и лечебни заведения. Обмисля се задължителна имунизация или тест за работещите в тези обекти.

„Не искам да изпреварвам решението на експертния съвет към министерството. „Зеленият сертификат“ ще се използва на критични места, в тази среда трябва да е ясно, че няма да попадне заразен с Covid, така че да разпространи заразата. Съгласуваме тези действия с всички, които ще изпълняват това – водим разговори с ресторантьорския бранш, с туроператорите“, добави той.

Документът, с който хората ще получават достъп до определени обекти, е доказателство за ваксинация, преболедуване на Covid или отрицателен тест. Негативният антигенен тест важи за 48 часа от момента на обявяването на резултата, а PCR-тестът – за 72 часа.

По-късно днес Съветът по епидемиология към здравното министерство ще обсъди предложените в петък мерки за ограничаване на Covid-19 на национално ниво. Вариантите, които главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи, са два – използване на „зелен сертификат“ или частичен локдаун.

"На този етап не се налага пълно затваряне или вечерен час", заяви пред БНТ здравният министър Стойчо Кацаров. 

В болниците в страната е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла за Covid-болни. Засега плановите операции няма да бъдат спирани - Кацаров определи това като крайна мярка.

"От 1 ноември 2020 в болници в страната са постъпили над 150 хиляди души с Covid-19, от тях над 20 хиляди са починали, всеки седми е починал", съобщи той.


Covid-сертификатът ще може да се издава и валидира през Viber

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед