Представиха монета в чест на Елизабет II: 6426 диаманта, злато и диаметър на баскетболна топка Снимка: © Three Sixty

Нова монета, създадена в памет на покойната британска кралица Елизабет II, може да се окаже „сред най-ценните монети на всички времена“. Тя е направена от около 3,5 кг. злато и 6426 диаманта. А диаметърът ѝ е колкото на баскетболна топка.

Създателят на този уникален луксозен предмет го оценява на 23 милиона долара.

Монетата беше представена в понеделник, дни преди първата годишнина от смъртта на Кралица Елизабет II. Тя не се смята за законно платежно средство в Обединеното кралство - въпреки че монетите, съдържащи се в дизайна, са конвертируеми.

Произведението е дело на East India Company - луксозен лайфстайл бранд с права върху името на корпорацията, която някога е контролирала големи части от британската империя.

Компанията нарича монетата "Короната“ и я описва като „обект на изкуството“.

Настоящият световен рекорд на Гинес за най-скъпата монета, продавана някога на търг, държи американското произведение „Двоен орел“ - рядък модел от 1933 г. Ценният колекционерски предмет донесе 18,9 милиона долара в аукционната къща Sotheby’s в Ню Йорк през юни 2021 г.

"Короната" е с диаметър от 24,4 см - по-широка е от баскетболна топка на НБА. Дизайнът ѝ включва единадесет 24-каратови златни монети, "сгушени" в диаманти.

Централната монета тежи 1 кг., докато по-малките около нея тежат по 28,3 грама. Те включват или портрети на покойния монарх, или изображения на добродетели като истина, справедливост и смелост.

От едната страна хиляди диаманти са подредени така, че да оформят знамето на Обединеното кралство, докато декорът на другата е вдъхновен от тиари на покойната кралица.

East India Company заяви, че оценката от няколко милиона долара се дължи отчасти на качеството на материалите, отчасти на процесите на изработка, в които участват занаятчии и експерти от Обединеното кралство, Индия, Сингапур, Германия и Шри Ланка.

Историческата East India Company е работила почти 300 години преди да се разпадне през 1874 г. Бизнесменът, роден в Индия - Санджив Мехта - придобива правата върху името (и придружаващия го герб) през 2005 г. Едва преди пет години обаче решава да я превърне в лайфстайл бранд.

Според уебсайта на East India Company сега тя продава луксозни продукти - бижута, предмети за дома, въпросните възпоменателни монети, които „улавят моменти от историята, за да ги съхранят съвременните ентусиасти и бъдещите поколения“.

Създаването на "Короната“ отнема над една година, което означава, че проектът е бил в ход преди смъртта на Кралица Елизабет II в замъка Балморал в Шотландия миналия септември.

Дизайнът е произведен в партньорство с британската отвъдморска територия Света Елена. Той е напълно одобрен от правителството, както и от Кралица Елизабет II в процес, управляван от Кралското домакинство и Кралския церемониален и почетен отдел (RCHU) в Министерството на външните работи и Британската общност.

Бизнесменът Мехта каза, че ,,не са спестени средства за почитане на Кралица Елизабет" и я описа като „кралицата на Земята“.

Един средностатистически дизайнер на диаманти може да постави около четири камъка за час. Така че, когато виждате 6426 камъка на едно парче, това е огромен брой часове човешки труд", коментира Мехта, чийто семеен бизнес е в диамантената индустрия.

„Почитта, която отдаваме на кралицата, не е нещо, за което можеш да минеш на пряко. Тя е за честване на един живот“, добави Мехта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024