Моряците от отвлечения български кораб "Руен" са освободени и са в добро здраве Снимка: © Vessel Finder/RuudCoster

Екипажът на похитения през 2023 г. в Арабско море товарен кораб "Руен”, сред който и седем български моряци, е освободен, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

"Всички моряци са в добро здраве и в момента полагаме усилия те да се върнат в България," каза на извънреден брифинг Габриел.

Плавателният съд беше отвлечен в Арабско море през декември 2023 г. Сред 18-членния екипаж на борда имаше осем българи - един от тях беше освободен по медицински причини.

След намесата на индийски военни всички сомалийски пирати, похитили българския товарен кораб, са се предали, 17 души от екипажа са евакуирани.

Освободените членове на екипажа на "Руен" се намират на борда на индийски военнен кораб.

"Министерството на външните работи всички нституции ще останат в пълна мобилизация до освобождаването на всички български моряци, които с намират в ръцете на похитителите," каза още Мария Габриел.

От министерството вече обявиха, че остават активно ангажирани и със случая на отвлечените български граждани от екипажа на кораба "Galaxy Leader".

Toй беше похитен от йеменските бунтовници хути на 19 ноември, докато плава във водите на Червено море край Йемен. Капитанът и помощник-капитанът на плавателния съд са българи, а сред екипажа му има 17 филипинци, трима украинци, двама мексиканци и румънец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024