Руснаците пак карат "Москвич". Съветската марка се върна в топ 10 по продажби в Русия Снимка: © Screenshot Колеса.ру

Десетилетия след като беше изместен от западните марки коли и производството му беше закрито, емблематичният за някогашния Съветски съюз, но и за много държави от бившия социалистически блок автомобил "Москвич" отново е сред най-продаваните в Русия.

Данните са на руската агенция "Автостат" и показват, че през ноември възкресената от Москва съветска марка, кръстена на руската столица, е сред 10-те най-предпочитани нови автомобили в страната - макар и с малък дял на фона на конкурентите от "Лада" и няколко вида китайски коли.

Възобновеното производство на "Москвич" започна тази година в Москва, след като руската държава иззе завода на френския производител "Рено" на символичната цена от една рубла. Това се случи, след като компанията, заедно с почти всички западни марки автомобили, напусна руския пазар заради започната от Кремъл война в Украйна в началото на 2022 г. В резултат, а и благодарение на икономическите санкции срещу Кремъл, нови западни коли в Русия почти няма.

Няколко месеца, след като беше обявено, че "Москвич" възкръсва, се разбра, че единственият руски "принос" към възстановеното производство е, че колите се сглобяват в страната и им се слага местната марка на капака. Иначе "новият" модел "Москвич 3" е точно копие на китайския кросоувър JAC JS4 в две модификации - с бензинов и електрически двигател. Машините се внасят изцяло от Китай, на място само се асамблират. Данните на "Автостат" сега показват, че през първите 11 месеца на 2023 г. са пласирани над 10 хиляди коли.

Официално "Москвич" се предлага в Москва от миналия декември, а в цялата страна - от тази пролет. Цената му е 2,22 млн. рубли или малко над 22 хил. евро.

Най-продавана в Русия в текущата година остава популярната "Лада" с пазарен дял от близо 30 на сто. До края на 2021 г. най-продавани са били моделите на "Рено", показва още статистиката.

"Лада" е следвана от няколко китайски марки коли - като Haval и Chery, които заместват западните и японски производители след оттеглянето им от руския пазар. "Автостат" твърди, че за 2023 г. се наблюдава 113% ръст на продажбите на нови коли в Русия.

Москвич Jas "Москвич" слага само надписа "Произведено в Русия" в Москва. Всичко останало е от Китай

Москвич 3е е по-скъп за руснаците, отколкото Tesla Model 3 за американците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024