Москвич 3е е по-скъп за руснаците, отколкото Tesla Model 3 за американците Снимка: © Screenshot Колеса.ру

Руснаците, които искат да се сдобият с новия електромобил от възкръсналата съветска марка "Москвич", ще платят за удоволствието по-скъпо, отколкото американците, които си купуват последната Tesla Model 3 в САЩ. Това показва сравнение на цените и пазарите в двете страни, след като преди по-малко от две седмици бе анонсирана появата на модела Москвич 3е.

Марката "Москвич" бе възродена в Русия, след като на страната бяха наложени икономически и политически санкции, а почти всички западни компании изнесоха бизнеса си оттам заради войната, която Кремъл започна, нападайки Украйна на 24 февруари 2022 г.

При конвертиране в руска валута по актуален курс цената, на която се продава на Tesla Model 3 в САЩ, излиза 3,2 млн. рубли. Москвич 3е в Русия струва 3,5 млн. рубли. Разликата впечатли руските медии заради очевидно по-добрите характеристики на американския автомобил.

„Ако първо седнете в единия автомобил, а след това в другия, Tesla все пак ще остави усещането за автомобил от по-висок клас“, пише Максим Кадъков, главен редактор на списание Za Rulem.

Показателите също са недвусмислено в полза на Tesla. Model 3 например ускорява до 100 км/ч за 5,8 секунди, а Москвич 3е – за 10 секунди.

Всъщност компанията на Илон Мъск от няколко месеца насам промени драстично ценовата си политика, след като продажбите в края на 2022 г. спаднаха чувствително. Американският производител предприе сериозни намаления на ключови пазари, включително в САЩ, Европа и Китай. Целта е, което се очаква да доведе до увеличаване на обемите на доставки.

Цената на автомобилите Tesla в Русия все пак би излязла значително по-висока от тази на "Москвич". И преди войната американската компания нямаше свое представителство в страната, а сега такова изглежда още по-невъзможно да се отвори. Логистиката от Америка се осъществява трудно, бавно и струва скъпо. Самото транспортиране коства много, а има и 15% мито върху стойността на автомобила. С включени всички такси по веригата на доставка, Кадъков изчислява, че Tesla Model 3 би струвала около 6,17 млн. рубли – ако някой въобще се наеме да я достави до подложената на санкции Руска федерация.

До възобновяването на марката „Москвич“ се стигна, след като заради руската инвазия в Украйна Renault, чиято собственост беше заводът край Москва, спря производството и се оттегли от страната. По-късно френският производител продаде предприятието на московските власти на символична цена. Сега заводът се нарича „Московски автомобилен завод „Москвич“.

Друг е въпросът, че още през ноември се разбра, че "Москвич" всъщност само се сглобява в Русия, а всичките му съставни части са китайски и единствената дейност на място е по окомплектоването на колата. Производство на автомобили в класическия смисъл на думата, извън поставянето на табелите "Москвич" и "Произведено в Русия", няма.

Москвич Jas "Москвич" слага само надписа "Произведено в Русия" в Москва. Всичко останало е от Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024