МОСВ проверява пилона на Рожен: Природата трябва да се защитава от всякакви посегателства

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов прави проверки за законността на "патриотичния" пилон на Рожен, заради който се наля бетонена основа върху родопските поляни.

Попов посочва, че инвестиционното предложение "не попада в защитена зона и не подлежи на оценка на въздействие върху околната среда", но министерството продължава да разследва случая.

От МОСВ публикуваха подробна справка от проверката си по сигнал на "Сдружение за дива природа Балкани", според която пилонът се намира в поземлен имот 67965.5.89 - извън границите на двете близки защитени зони "Рожен" и "Родопи Западни".

"За реализацията на инвестиционното намерение са необходими разрешителни режими и съгласувателни становища от структури на Министерство на земеделието и Община Смолян", става ясно от информацията.

Теренът е земеделска територия с начин на трайно ползване "ливада" - т.е. би трябвало да е сменен статутът ѝ, за да може да се строи върху нея.

В края на март 2023 г. инициаторите на пилона са внесли инвестиционно предложение в РИОСВ Смолян, в което описват, че предвиждат изграждане на пилон върху стоманобетонен фундамент с размери 10 х 10 метра и дълбочина на изкопа около 3.5 м. Пилонът ще е с диаметър в основата 2,9 м, а на върха - 0,75 м, с височина 111 м, тегло около 100 тона и конструкция от 13 стоманени секции.

Той е регистриран като "преместваем обект по чл. 56 от Закона за устройството на територията", като "не е заявена необходимост от изграждане на нова и/или допълнителна техническа инфраструктура, вкл. направа на нова или изменение на съществуващата пътна инфраструктура".

Юлиан Попов посочва, че проверките по случая ще продължат.

"За мен е важно казусът да не се превърне в битка между “патриоти” и “либерали”, два етикета, които търпят всякакви волни интерпретации. Смятам, че красивата българската природа трябва да се защитава от всякакви посегателства и визуални демонстрации. Често липсата на самочувствие придобива уродливи и показни форми, зад които се крият местни битки и интереси, лични проблеми и недоразбрано чувство за принадлежност. Как точно ще възприемем казуса с пилона, зависи от нас и от начина, по който се отнасяме към природната уникалност", казва Попов в своя публикация във Facebook.

Идеолозите на пилона са решили да развеят знаме с площ от 1110 кв.м., като за целта ще монтират метална конструкция от над 100 тона върху една от ливадите на Рожен.

Организаторът Симеон Караколев, който иначе се занимава с овцевъдство, е решил да събере 1 млн. лв. за операцията по инсталирането на пилона. Той би трябвало да се открие малко преди началото на фолклорния събор на Рожен, който също се организира от фондацията на Караколев.

Докато МОСВ прави проверки по случая, патрон на цялата инициатива е президентът Румен Радев. Община Смолян също стои зад поставянето на пилона, заради който на Рожен бяха изляти тонове бетон.

Пред БНР Караколев обяснява, че за транспортирането на металните елементи ще се наложи използването на "три извънгабаритени композиции и 8 стандартни тира".

На пилона на българския "патриотизъм"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024