На пилона на българския "патриотизъм"

Българският патриотизъм си има своята емоционална и политическа стойност, но освен това се оказва и особено скъпо начинание. В центъра на нова кампания е проект за издигането на 111-метрово българско знаме, което да е най-високото не само в България, но и в целия Европейски съюз. За цялата тази родолюбива амбиция е нужна сумата от около 1 млн. лв - или точно 10 победи в "Стани богат".

Инициативата за построяването на т.нар. пилон "Рожен" е на фондация "Наследство в бъдещето" и идеята е българското знаме да бъде издигнато на пилон от 111 метра на Роженските поляни, който да стане най-високият в Европейския съюз.

Досега организаторите са събрали малко над 700 хил. лв. под формата на "дарени услуги, материали и пари", но съобщават, че дарителската кампания продължава и оставащата сума за проекта е 300 хил. лв. По някаква причина тя трябва да бъде събрана до средата на юни - след по-малко от месец, а защо е цялата тази "спешност" така и не става ясно.

Все пак сумата от 1 млн. лв. е забележителна като размер, особено когато от нея ще произлезе стържащо желязо и голямо парче плат. Добавяме и транспортните разходи, защото пилонът ще тежи 110 тона и трябва някак да стигне до Роженските поляни.

В основата на съоръжението ще има вградена "капсула на времето", в която ще бъдат събрани есета, писма, разкази и стихове от млади българи към следващите поколения - защото със сигурност все някой трябва да увековечи как точно е изглеждал "хаосът в държавата" през 2023 г.

Нищо не казва "Мила Родино" така, както кампания за построяване на пилон

Развяването на българския флаг много нависоко ще накара "да се заговори за България с уважение и почит", пише в сайта на кампанията. Интересно е само как ще кажем на останалите да ни уважават, а не например, да ни се подиграват или въобще да не им пука колко високо си развяваме байрака. Но надеждите на патриотите са, че всички ще погледнат на България с друго око, особено, ако успеят да го метнат до издигнатото 111-метрово знаме.

На страницата на проекта са изброени и още пет патриотични цели. Една от тях е, че пилонът в крайна сметка ще доведе до отварянето на още една туристическа дестинация в България. Навярно това ще е още едно място, на което да поканим милиардера Илон Мъск или руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Организаторите искат да дадат "правилния пример" и да оставят "важно наследство на бъдещите поколения". А те, уверяваме ви, са особено развълнувани от строежа на висок пилон.

Сбъдването на тази така българска мечта се реализира под патронажа на президента Румен Радев, а виновниците за него са хората от фондация "Наследство в бъдещето". Организацията е официално основана през 2015 г., но се хвали с това, че има "над 10 години опит в реализирането на най-големите събития на българските традиции и национална идентичност", а проектите ѝ "са събуждали вярата в духа и корените ни".

Фондацията се ръководи от управителен съвет и от председател в лицето на Симеон Караколев, който се оказва основател не само на идеята за пилон "Рожен", но и на Националния събор на овцевъдите в България и на Развъдната асоциация на млечни овце.

Зад идеята за качения нависоко български трибагреник застават и популярни лица "патриоти" като Христо Стоичков, Димитър Бербатов и проф. Андрей Пантев. Даваме си сметка и че не е много удобно да кажеш, че не подкрепяш инициатива със знамето, особено ако си спортист или историк.

Откриването на инсталацията също ще е в родолюбив дух, тъй като то ще е придружено от концерт на Лили Иванова, която сама по себе си вече е "капсула на времето".

Знамето ми е по-голямо от знамето ти

Основната амбиция на проекта е в крайна сметка 111-метровия пилон "Рожен" да стане най-високият пилон със знаме в Европейския съюз. Сегашният рекордьор в тази категория е финландския град Хамина, където се вее 100-метровият флаг на Финландия. И за неговото издигане са похарчени значителен размер пари - близо 800 хил. евро.

Надпреварата чие национално знаме е по-нависоко обаче не е особено интересна за европейците. В топ 10 на световната класацията с най-високите пилони със знамена се нареждат Египет (201 м), Русия (175 м), Саудитска Арабия (171 м), Таджикистан (165 м), Азербайджан, Северна Корея, Туркеменистан, Иран и Йордания.

Все страни от Близкия изток и Азия, като освен географията, другата очевидна обща черта между тях е, че никоя от тези държави не може да се похвали с демокрацията си. Но пък поне са патриотично настроени и знамето изглежда им придава поне някакво чувство за гордост.

Пилонът с руското знаме в Санкт Петербуг, който е вторият най-висок в света, например е издигнат тази година. Това навярно подхранва поне малко руското его, което в последно време е особено крехко заради международния имидж на страната и провалите ѝ във започнатата от нея война срещу Украйна.

Докато тези държави в присъствието и на България искат да се съревновават кой ще окачи знамето най-високо, други като САЩ например отдавна да разбрали как да спечелят и са предпочели да го поставят на Луната.

Той я нарича „Моята Лили“, а тя от сърце му благодари: „Възкръсването“ на Доган в Народния театър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024