В България има над 70 000 души с два ЕГН, откри министър Снимка: © МРРБ

Българските граждани, които имат два Единни граждански номера (ЕГН), са над 70 000 души. "Не е необичайна новина, че има хора с променен ЕГН. Данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България", каза регионалният министър Андрей Цеков в Смолян. Неговото министерство отговаря за Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която поддържа регистъра на населението и неговите архиви.

Думите на Цеков идват часове, след като служители на столичната дирекция на МВР влязоха на проверка в ГРАО, за да проверят как се се стигнало до смяната на ЕГН на убития Мартин Божанов - Нотариуса.

“От СДВР извършват проверка на място в ГРАО, където ще констатираме реално кой, как и на какви основания е извършена тази смяна на фамилно име и последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Божанов," коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти по-рано през деня.

Стоянов потвърди още, че Мартин Божанов е подал няколко молби, чрез които е заличил част от своите криминални регистрации. Не отговори обаче с кое име и ЕГН се е случило това, като спомена само, че "това е право на всеки български гражданин".

"Промяната на ЕГН обикновено става въз основа на съдебен акт. Даже винаги въз основа на съдебен акт и това става по реда на охранителните производства за установяване на факти по Гражданския процесуален кодекс. За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Тоест използвана е била съдебната система чрез този иск за установяване на факти да се променя рождена дата", казва Цеков, цитиран от "24 часа".

По думите му смяната се реализира "относително лесно" - водят се няколко човека, които да свидетелстват, че "лицето се е родило не на първи, а на втори например". Тоест най-често се сменя датата на раждане, а оттам и последните 4 цифри от номера, за да няма съвпадения с друг гражданин.

Освен случая на Божанов, доста сходен беше и казусът около съмненията за манипулации на личните данни на Петьо Петров - Еврото от 2010 г., който стана обществено достояние в хода на делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Колев.


МВР проверява ГРАО за самоличностите на Мартин Божанов - Нотариуса

Нотариуса не е единственият "брокер" със сменен ЕГН: Спомнете си за делото на Петьо Еврото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024