МС опроверга задочно Слави Трифонов: България не е изправена пред бежанска криза Снимка: © Getty

Няма опасност от бежанска криза в България и не се строят нови центрове за мигранти.

Така от Министерския съвет задочно отговориха на твърденията на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов, който в петък обвини правителството, че крие броя на нелегалните мигранти които България се е съгласила да приеме от Австрия в замяна на компромис за Шенген.

България получава запитвания по реда на Регламент Дъблин не само от Австрия, но и от всички държави членки на ЕС още от 2007, откакто членуваме в Евросъюза. Задължението на страната ни е да отговори на запитванията в съответните срокове. Отговорът може да бъде, че България поема или не поема такава отговорност.

От всички направени запитвания, които се получават всяка година, отпадат лицата, за които страната ни е дала отрицателен отговор за прием, както и тези, за които сроковете за прехвърляне са изтекли.

Освен това чужденците имат право да обжалват решението си за трансфер към България - и в много случаи обжалването е успешно. Често бежанци в Австрия, за които тече процедура за връщане в България, в хода ѝ мигрират към други държави. Всякакви предварително обявени данни в таблици (например за запитвания, кореспонденции и процедури) преди реално осъществените трансфери, нямат отношение към действителния брой бежанци, които се приемат обратно, се казва в позицията на правителството.

В края на миналата седмица Трифонов публикува във Facebook справка, която австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е изготвил през април 2023 г.. Тя е в отговор на питане на депутат.

Документът представя данни за периода на 2022 г., според които Виена е отправила близо 9200 искания до България за приемане на мигранти от трети страни.

Приетите от българските власти искания за 2022 г. са били 6619, като прави впечатление, че това е най-големият брой на фона на останалите държави от ЕС.

Отказ е направен по другите 2845 искания (отново най-висок брой спрямо посочените в справката страни от ЕС).

Това, което Трифонов не беше посочил, е броят на действителните трансфери от Австрия до България през 2022 г. - а те са само 34.

Слави Трифонов влезе в спор с кабинета заради броя на мигрантите, които Австрия иска да приемем

Още тогава от пресслужбата на Министерския съвет уточниха, че има значителна разлика между отговорите на държавите по запитвания по Дъблинския регламент и фактическото приемане на мигранти.

“Всякакви предварително обявени данни в таблици (например за запитвания, кореспонденции и процедури) преди реално осъществените трансфери, нямат отношение към действителния брой бежанци, които се приемат обратно," уточниха в неделя от прес-службата на МС чрез фейсбук страницата на институцията.

Оттам отново припомнят, че през цялата 2023 година заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113. (бел. р. Данните на Трифонов са за 2022 г.)

"Всякакви други твърдения са нищо повече от злонамерена пропаганда, израз на политически амбиции, против българския национален интерес," посочват още от Министерския съвет, като допълват, че "известен похват на пропагандата с дезинформация е подхвърлянето на данни и числа, които нямат общо с конкретната тема на разговор, но са достатъчно впечатляващи, за да объркат хората и да всеят страхове у тях."

Преди обвиненията на Трифонов, от правителството трябваше на няколко пъти да опровергават информацията, че "България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген".

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също потвърди, че България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан в замяна на отпадане на граничния контрол по въздух и вода към държавите от общността.

Това не спря политици като лидерите на "Възраждане" Костадин Костадинов и на БСП Корнелия Нинова да продължават да настояват, че правителството крие определени условия, при които страните ни ще се присъедини към Шенгенското пространство по въздух и вода от март тази година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024