Музикални компании съдят AI стартъпи за авторски права Снимка: © Getty Images

Най-големите звукозаписни компании в света съдят два стартъпа в областта на изкуствения интелект (AI) за предполагаемо нарушение на авторските права. Делото може да се превърне в знаково.

Компании като Sony Music, Universal Music Group и Warner Records твърдят, че Suno и Udio са извършили нарушение на авторските права в "почти невъобразим мащаб". Те твърдят, че софтуерът на двете фирми краде музика, за да "изплюе" подобни произведения, и искат обезщетение от 150 000 долара за всяко произведение.

Kъм момента Suno не отговаря на запитването от британската BBC по случая. Udio пишат в блога си, че са "напълно незаинтересовани от възпроизвеждане на съдържание".

Делата, обявени в понеделник от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка, са част от вълна от съдебни искове от автори, новинарски организации и други групи, които оспорват правата на фирмите, които разработват изкуствен интелект да използват техните произведения.

Suno, която е базирана в Масачузетс, пусна първия си продукт миналата година и твърди, че повече от 10 милиона души са използвали нейния инструмент за създаване на музика. Компанията, която има партньорство с Microsoft, начислява месечна такса за своята услуга и наскоро обяви, че е събрала 125 милиона долара от инвеститори.

Нюйоркската Udio, известна като Uncharted Labs, пусна своето приложение на пазара през април и бързо стана известна, като беше инструментът, използван за създаването на "BBL Drizzy" - пародиен трак, свързан с враждата между артистите Кендрик Ламар и Дрейк.

В миналото, компаниите, които разработват инструменти с изкуствен интелект, са се аргументирали, че използването на материалите е законно според доктрината за "справедливо използване", която допуска защитени с авторски права произведения да бъдат ползвани без лиценз при определени условия. Поддръжниците сравняват машинното обучение на AI инструментите с начина, по който хората учат, докато четат, слушат и виждат предишни произведения.

Udio заявява, че системата на компанията е "изрично проектирана да създава музика, отразяваща нови музикални идеи". Те добавят, че са "внедрили и продължават да усъвършенстват най-съвременните филтри, за да гарантират, че моделът не възпроизвежда защитени с авторски права произведения или гласове на артисти". "Стоим зад нашата технология и вярваме, че генеративният AI ще стане основна част от съвременното общество," казва още компанията.

Но в жалбите, които са подадени във федералния съд в Масачузетс и Ню Йорк, звукозаписните компании твърдят, че AI фирмите просто печелят пари от копирането на песните.

"Използването тук е далеч от трансформативно, тъй като ... моделът, базиран на изкуствен интелект, поглъща защитените с авторски права записи, за да изплюе нови, конкурентни музикални файлове."

Според жалбите Suno и Udio произвеждат произведения като Prancing Queen, които дори най-големите фенове на ABBA трудно биха различили от автентичен запис на групата.

Песни, цитирани в иска срещу Udio, включват All I Want for Christmas is You на Марая Кери и My Girl на The Temptations.

"(Мотивът) е безочливо комерсиален и застрашава да измести истинското човешко творчество, което е в сърцето на защитата на авторските права," казват звукозаписните компании в жалбите, цитирани от BBC.

Те добавят, че няма нищо в AI, което да оправдава фирмите да не "играят по правилата" и предупреждават, че "масовото кражба" на записите застрашава "цялата музикална екосистема".

Делата идват само няколко месеца, след като приблизително 200 артисти, включително Били Айлиш и Ники Минаж, подписаха писмо, призоваващо да бъде спряно "хищническото" използване на изкуствения интелект в музикалната индустрия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024