МВР няма право да иска шофьори да плащат пътни глоби на границата

Няма изискване по закон глоби от КАТ да бъдат плащани на място на граничните пунктове, когато се установи, че водачите имат висящи фишове или актове за нарушения. Това се казва в отговор на министъра вътрешните работи Калин Стоянов до депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев.

Поводът за запитването на Мирчев са оплаквания от шофьори, че служители на МВР на граничните пунктове ги спират заради неплатени пътни глоби.

Според Мирчев законът е категоричен, че не съществува изискване за погасяване на глоби при пътуване, но много водачи изпитват затруднения при преминаването на границите заради това, че от тях се е изисквало да платят на място. Имало случаи, в които документите им били неправомерно задържани.

"В разпоредбите на Закона за движението по пътищата не съществува правно основание за принуждаване на гражданите да заплатят дължимите глоби, за задържане на документите им или за възпрепятстване преминаването им през границите на Република България в случай, че глобите не бъдат заплатени," се посочва в официалния отговор на министъра до депутата.

Всъщност темата е стара - още от 2020 г. Тогава на власт е ГЕРБ. Парламентът приема промени в Закона за движението по пътищата, които дават право на МВР да отнема шофьорски книжки заради неплатени пътни глоби - до погасяването им. Управляващите тогава искаха органите на реда да могат да спират временно от движение и колите на нарушителите, които не са се издължили на хазната. Конституционният съд обаче отмени тези идеи като противоконституционни. Малко по-късно министърът на вътрешните работи тогава - Христо Терзийски (ГЕРБ), решава да въведе практиката за проверка за глоби и изискване за плащането им по границата, за да бъде допуснат водачът да продължи пътуването си. Опипът беше чрез промени в Устройствения правилник на министерството. Този път Върховният административен съд се намеси и забрани и тази практика - защото е незаконна и нарушава права на гражданите.

В края на миналата година МВР и премиерът Николай Денков съобщиха само, че на граничните пунктове гражданите могат да бъдат уведомявани, че имат неплатени глоби - без от това да следва искане за плащане или някаква санкция. Самият Денков изрично каза тогава, че полицията няма да задържа личните документи на шофьорите - става дума само за уведомление за налични фишове или актове за нарушения на пътните правила.

Сега според Мирчев има сигнали, че граничните полицаи изисквали и плащане на място на закъснели глоби.

От МВР заявиха, че никой не е принуждаван със сила, а сигналите за образували се опашки, които вероятно са предизвикали напрежение на гранични пунктове, са били заради шофьори, които сами са поискали да платят глобите си веднага.

В отговора си министър Калин Стоянов обяснява, че всеки, който иска да заплати глобата си, може да използва осигурените на граничните пунктове ПОС терминали. Но това е по желание.

По данни на МВР от януари 2022 г. досега в министерството са дошли само три сигнала от граждани по такива случаи, като в два от тях те са отказали да им бъде връчен фиш на границата. Въвеждането на практика на граничните пунктове да се връчват изданени, но още невръчени фишове за нарушения, е продиктувана от това, че ниската събираемост на глоби от КАТ е заради невръчени на време наказателни постановления на шофьорите, хванати да нарушават правилата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024