МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев Снимка: © Булевард България

От 2016 г. МВР е получавало десетки сигнали за престъпна дейност на фирми или приближени хора до Ивелин Михайлов, но до момента няма нито една присъда.

Това стана ясно от изказването на служебния министър Калин Стоянов пред комисията в Народното събрание за "Историческия парк".

Стоянов изброи общо 28 преписки, малка част от които са формирани по насрещни оплаквания на Ивелин Михайлов срещу други хора, които са подавали жалби срещу него - като youtube-ра Симон Милков.

Повечето от тези преписки са завършили с нулев резултат - отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство или да повдигне обвинение. В другите случаи проверките още текат, включително по случаи от 2019 г..

Сред тях са:

  • разследване срещу "Българска парична група", която е глобена с 15 000 лв. за извършване на незаконна банкова дейност
  • няколко сигнала за създаване на финансова пирамида зад "Историческия парк" - всичи са с отказ от образуване на разследване;
  • неправомерно придобиване на недвижими имоти - било то чрез сделки на необяснимо ниски цени или със съмнения за фалшифицирани документи за смяна на собствеността;
  • изборни престъпления - необясними регистрации на голям брой нови жители в села във Ветрино преди местните избори, заплахи срещу общински съветници и "пропускателен режим на изборни секции на територията на Ветрино" от страна на фирма, собственост на Ивелин Михайлов

13 от сигналите са до полицията в Провадия, като засягат случаи на заплахи, нанасяне на побой, незаконно следене и др.

Самата председателка на комисията Цвета Рангелова ("Възраждане") каза, че депутати са заплашвани със "саморазправа" (неясно от кого) заради разследването си срещу Михайлов.

"От много години не спираме да работим по "Историческия парк", наблюдаваме 67 фирми, разглеждаме всякакви варианти на икономически престъпления", каза директорът на ОДМВР Варна.

От ГЕРБ поискаха да се направи проверка дали въпросните проверки са правени от едни и същи полицейски служители и прокурори, след като всички завършват без резултат - Калин Стоянов обяви, че ще може да даде такава справка до края на деня.

Докато комисията заседаваше, Михайлов беше събрал агитка от свои привърженици с плакати "Спрете тормоза върху Историческия парк", "Освободете бизнеса" и др.

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024