Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк Снимка: © Screenshot FB/ Исторически парк

Създателят на Историческия парк Ивелин Михайлов публикува близо 34 минутно видео, в което на практика обяснява, че не може да изпълнява ангажиментите, които е поел „към хората, с които работи“.

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

"Ние не можем да изпълним ангажиментите си“, казва Михайлов. Една от причините според него е слабият туристически поток, а другата – "няма кой да купува къщи“. По всичко изглежда, че с думите си Михайлов подготвя публиката за краха на "атракциона", който в продължение на години опитваше да събере инвеститори с обещания за лесни печалби.

Серия от разследвания на "Капитал" описваше съмнителните практики около Историческия парк, които медията сравнява с Понци схема още от 2019 г. Комисията за финансов надзор (КФН) само сезира прокуратурата преди пет години, но без резултат. По-късно прокуратурата окончателно прекратява проверката, а Ивелин Михайлов се превърна в идеолог на цяла нова партия "Величие".

И въпреки, че данни за схемата имаше отдавна, тя започна да се разплита едва, след като "Величие" влезе в парламента.

Фирмите на Ивелин Михайлов и дълговете им влязоха в полезрението на Националната агенция за приходите (НАП) след изборите за 50-ото Народно събрание, когато "Величие" се оказа с над 4% подкрепа. Два дни след вота НАП обяви, че образува производство срещу фирми на Ивелин Михайлов за наличие на финансови схеми и измами, както и за 600 хиляди лева задължения към НАП. Комисия в парламента също се занимава с темата.

Колко точно са "инвеститорите" в атракциона не е ясно, но медийните разследвания за Понци схемата около атракциона не попречиха на министерството на туризма да награди Ивелин Михайлов за атракциона Исторически парк.

На четвъртите годишни награди на министерството на туризма през 2019 година лично председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчва отличието "Изборът на Българите" на Ивелин Михайлов за Исторически парк.

Атракционът е отличен и по време на церемонията на министерството на туризма през 2022 година, като едно от отличията Ивелин Михайлов получава лично от президента Румен Радев.

„Ние нищо не можем да направим, ако заедно с хората, с които работим, не седнем да видим как можем да продължим този бизнес модел. Ситуацията е такава, че ще трябва да преговорим, защото ситуацията се е променила. Ако шест месеца издържим, тази блокада ще падне и ще можем да продължим напред,“ казва Михайлов.

По думите му, той е имал „над 300 договори за къщи“, които няма кой да купи, защото „една част от хората се отказаха от страх, че нещо тук ще се случи и всичко ще се провали“, а банките спрели да одобряват ипотеки, твърди Михайлов, докато обвинява институциите, че проверяват фирмите му .

Признанието на бизнесмена от Ветрино, че Историческият парк всъщност не генерира милиардната печалба, която обещава, идва след два клипа на ютубъра Станислав Цанов, в които последният разказва истории на измамени хора. Цанов симпатизира на доскорошния съмишленик - вече противник на Михайлов - депутата Николай Марков.

Именно на тях отговаря Михайлов, като заявява, че ще "разобличим тези хора, които са говорили при Цанов“.

„Ако някой каже, че е ощетен – отговаряме - това е твоят актив, вземи си го. Не можем да освободим пари по никакъв начин, защото всичко, което се е случило, е на държавно ниво“, казва Михайлов в обяснението си. Той се възмущава, че и БДЖ е на загуба от години, но „не ги проверяват институциите“.

“Прощалното видео“ на Ивелин Михайлов за Историческия парк е гледано 139 хиляди пъти във Facebook за два дни.

Голяма част от коментарите в страницата на атракциона подкрепят Михайлов, но не липсват и потребители, които иронично предлагат "в центъра на селото да се сложи водоноска за инвеститорите“, които са се подвели по схемата.

Дружеството, което изгражда атракциона, е акционерно. В средата на юни репортаж на bTV разказа, че туристическият атракцион в последните 5 години е привлякъл десетки млади хора в доскоро обезлюденото село Неофит Рилски.

Хората, които са представяни за инвеститори, не са вписани в книгата на акционерите. В анкетната комисия в Народното събрание бяха обявени данни, че много от тях са давали пари в брой като "заем" чрез запис на заповед, при това не на "Исторически парк", а на други свързани дружества.

На фона на разпада на парламентарната група на "Величие" и раздора между главните действащи лица във формацията - Николай Марков и Ивелин Михайлов - все по-малко вероятно изглежда, че бизнесменът от Ветрино ще продължи да привлича свежи пари с обещанията за висока възвръщаемост на фона на финансовите резултати. Изглежда и той самият го осъзнава и подготвя аудиторията за това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024