МВР претърсва офисите на Велико Желев от "Хидрострой" Снимка: © Хидрострой

МВР претърсва офисите на Велико Желев от "Хидрострой". Предприемачът е задържан, пишат bTV и БНТ. Претърсва се и къщата на предприемача във Варна, до вила " Чинка ".

По информация на "По света и у нас" в МВР има данни, че Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание.

Желев има собственост в едни от най-големите строителни компании в България, работили по строежа на множество инфраструктурни проекти, включително Северната тангента, която беше проверявана от министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков миналата седмица.

Велико Желев ХидростройКомпанията му е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка, който би трябвало да свърже Северна и Южна България с пробив под Стара планина. Други проекти, в които участват фирмите му, са части от строежа на АМ “Хемус“, ремонта на Аспаруховия мост във Варна, ремонта на ул. "6-и септември" в София, ремоната на бул. "Васил Левски", част от който е и прословувото кръгово кръстовище във Варна (известно и като "елипсовидно"), което се наводни още при първия дъжд след пускането му в експлоатация и др.

През 2016 г. "Хидрострой" се сля с другия мастодонт в сектора – "Водстрой 98" - компания, свързвана в медиите с Делян Пеевски.

Велико Желев е председател на Съвета на директорите на "Хидрострой".

Той е строителен инженер по образование - магистър по „Строителство на сгради и съоръжения” от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Магистър по икономика в специалностите „Индустриален мениджмънт” – Технически университет, гр. Варна и „Икономика на търговията” – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов, пише на сайта на "Хидрострой".

В мандата на правителството на НДСВ, Желев оглавяваше Агенция "Пътна инфраструктура". При Тройната коалиция беше съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

В София централата на "Хидрострой" се намира бул. Цар Освободител, в къща, част от архитектурния комплекс на зала България и едноименния гранд-хотел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024