МЗ обсъжда и затягане на мерките по стадионите

Министерството на здравеопазването обсъжда въвеждане на по-строги противоепидемични мерки по време на футболните срещи заради нарастващите случаи на Covid-19.

Зам.-министрите Александър Златанов и д-р Тома Томов са провели среща със служебния министър на спорта Андрей Кузманов и част от екипа му, както и с представители на Българския футболен съюз. На нея е било дискутирано да се позволи присъствието на публика, но при спазване на отстояние от две седалки между феновете. В секторите без седалки няма да бъдат допускани зрители, съобщават от МЗ в прессъобщение в сайта си.

Привържениците ще имат достъп до стадионите само срещу представянето на билети, пропуски или покани. Свободно влизане няма да се допуска, съгласили са се от МЗ и ММС.

Сред предложенията е и феновете да влизат най-късно 15 минути преди началния час на футболната среща, а пропускателният режим да бъде организиран при спазването на дистанция от минимум 2 метра. Носенето на предпазни маски от момента на влизане в стадиона до напускането му остава задължително.

Мерките ще влязат в сила с публикуването на заповед. Към този момент няма разписана такава от служебния министър Стойчо Кацаров.

Въпреки че през есента на миналата година и през пролетта на 2021 също бяха наложени по-строги ограничения за стадионите, феновете често ги пренебрегваха. В мачове от Първа лига се виждаше как привърженици се струпват в един сектор, без да спазват дистанция и без да носят предпазни маски.

В други случаи, когато феновете не бяха допускани на футболните срещи, те често се събираха извън съоръженията и наблюдаваха случващото се през оградите, отново без да се съобразяват с мерките.

Строги санкции не бяха налагани, с изключение на финала за Купата на България между „Локомотив“ (Пловдив) и „ЦСКА-София“ през 2020 г. Тогава организаторите на мача и фирмата, контролираща влизането на публиката, бяха глобени с общо 6000 лева. На стадион "Васил Левски" бяха допуснати 12 000 души - по 6000 фенове от двата отбора. Те трябваше да бъдат настанени през ред и през място, но не във всички сектори това изискване беше изпълнено.


Прочетете още:

Стойчо Кацаров защити облекченията за ваксинирани: "Търси се повод за протест там, където го няма"

ИТН обяви облекченията за ваксинирани за "дискриминация"

БФС отхвърли искането на Димитър Бербатов за извънреден конгрес (обновена)



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024