На 92 г. почина Галилей Симеонов - един от последните класици на българското изобразително изкуство

На 92 години почина световноизвестният художник проф. Галилей Симеонов. Дългогодишният преподавател в Националната художествена академия и смятан за един от последните живи класици на българското изобразително изкуство е издъхнал на 1 ноември - Деня на будителите.

През последните години той живееше в порутения си дом в с. Гаврил Геново (обл. Монтана) - без ток и нормално обзавеждане.

В края на 2020 къщата му беше обновена със съдействието на кметове от близките общини, служители и приятели, местни дарители, няколко фирми и фондации. Това се случи, след като художникът Евгений Чалъков го откри да лежи в стара каруца и животът на проф. Симеонов попадна в общественото внимание.

Проф. Галилей Симеонов - живият класик, оставен да бедства на 91 г.

Бившият преподавател в НХА е ученик на големия художник Илия Бешков. Един от емблематичните портрети на Васил Левски е създаден от него. Симеонов се връща да живее в родното си село през 1990 г., по същото време сменя и името си, като се прекръства на Никола Дамянов Цветин. Преди повече от 10 г. съпругата му почива, семейството няма деца.

Галилей Симеонов завършва гимназия в Берковица заедно с Йордан Радичков. През 1960 г. се дипломира в Художествената академия. Дълги години преподава в академията в специалност "Графика".

Въпреки че през последните години живееше скромно, нямаше никакво намерение да се мести от родното си село. Той отказваше да бъде настанен в старческия дом на творците в София, по предложение на бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Проф. Галилей Симеонов: Художникът няма нужда от лъжица и молив, а от човещина

Слави Трифонов, чиято телевизия 7/8 снима филм за художника, изрази съболезнованията си във Facebook. "Днес, точно на Деня на народните будители, при душата си отиде един човек, когото аз мога с увереност да нарека български будител. Днес почина Галилей Симеонов. Художникът, който нарисува по незабравим и неописуем начин Левски. Почина на 92 години. И характерно за великите хора, особено в България, последните му дни бяха изживени в мизерия. Той не се оплакваше, не обвиняваше, не хленчеше. Също характерно за великите хора".

Режисьорът Ралица Димитрова, която преди четири години снима за първи път филм за художника (в рубриката „Малки истории“ по БНТ.), каза за проф. Симеонов миналата година: "Не знам кои сме ние, че да го учим как трябва да живее. Набляга се на това, че живее като клошар, в ужасни условия, което е факт. Но какво значи ужасни условия? Всеки си избира начин, по който иска да живее. Това е неговият избор за живот“.

Проф. Галилей Симеонов - кои сме ние, че да го учим как да живее

Тя казваше, че художникът продължава да рисува и да чете, "не говореше за това, че е изоставен от държавата, че живее в мизерия и е забравен от другите".

Оказа се, че Симеонов е предал близо 130 свои картини на градската галерия в Монтана, които е трябвало да бъдат продавани срещу процент от печалбата. От галерията обаче отказаха да кажат къде са тези творби, сигнализира през 2020 художникът Евгений Чалъков. Ралица Димитрова твърдеше, че вероятно има много картини при близки негови приятели, които са се грижели за художника в последните години от живота му.

Опелото на проф. Галилей Симеонов ще е утре, 2 ноември, от 11:30 часа в църквата "Св. Георги" в родното му село Гаврил Геново.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024