На 92 години почина световноизвестният художник проф. Галилей Симеонов. Дългогодишният преподавател в Националната художествена академия и смятан за един от последните живи класици на българското изобразително изкуство е издъхнал на 1 ноември - Деня на будителите.

През последните години той живееше в порутения си дом в с. Гаврил Геново (обл. Монтана) - без ток и нормално обзавеждане. 

В края на 2020 къщата му беше обновена със съдействието на кметове от близките общини, служители и приятели, местни дарители, няколко фирми и фондации. Това се случи, след като художникът Евгений Чалъков го откри да лежи в стара каруца и животът на проф. Симеонов попадна в общественото внимание.

Проф. Галилей Симеонов - живият класик, оставен да бедства на 91 г.

Бившият преподавател в НХА е ученик на големия художник Илия Бешков. Един от емблематичните портрети на Васил Левски е създаден от него. Симеонов се връща да живее в родното си село през 1990 г., по същото време сменя и името си, като се прекръства на Никола Дамянов Цветин. Преди повече от 10 г. съпругата му почива, семейството няма деца. 

Галилей Симеонов завършва гимназия в Берковица заедно с Йордан Радичков. През 1960 г. се дипломира в Художествената академия. Дълги години преподава в академията в специалност "Графика".

Въпреки че през последните години живееше скромно, нямаше никакво намерение да се мести от родното си село. Той отказваше да бъде настанен в старческия дом на творците в София, по предложение на бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Проф. Галилей Симеонов: Художникът няма нужда от лъжица и молив, а от човещина

Слави Трифонов, чиято телевизия 7/8 снима филм за художника, изрази съболезнованията си във Facebook. "Днес, точно на Деня на народните будители, при душата си отиде един човек, когото аз мога с увереност да нарека български будител. Днес почина Галилей Симеонов. Художникът, който нарисува по незабравим и неописуем начин Левски. Почина на 92 години. И характерно за великите хора, особено в България, последните му дни бяха изживени в мизерия. Той не се оплакваше, не обвиняваше, не хленчеше. Също характерно за великите хора".

Режисьорът Ралица Димитрова, която преди четири години снима за първи път филм за художника (в рубриката „Малки истории“ по БНТ.), каза за проф. Симеонов миналата година: "Не знам кои сме ние, че да го учим как трябва да живее. Набляга се на това, че живее като клошар, в ужасни условия, което е факт. Но какво значи ужасни условия? Всеки си избира начин, по който иска да живее. Това е неговият избор за живот“.

Проф. Галилей Симеонов - кои сме ние, че да го учим как да живее

Тя казваше, че художникът продължава да рисува и да чете, "не говореше за това, че е изоставен от държавата, че живее в мизерия и е забравен от другите".

Оказа се, че Симеонов е предал близо 130 свои картини на градската галерия в Монтана, които е трябвало да бъдат продавани срещу процент от печалбата. От галерията обаче отказаха да кажат къде са тези творби, сигнализира през 2020 художникът Евгений Чалъков. Ралица Димитрова твърдеше, че вероятно има много картини при близки негови приятели, които са се грижели за художника в последните години от живота му.

Опелото на проф. Галилей Симеонов ще е утре, 2 ноември, от 11:30 часа в църквата "Св. Георги" в родното му село Гаврил Геново.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари