Проф. Галилей Симеонов - живият класик, оставен да бедства на 91 г.

Статията е обновена на 1 ноември 2021 г., когато световноизвестният художник проф. Галилей Симеонов почина на 92-годишна възраст.


Проф. Галилей Симеонов - дългогодишен преподавател в Националната художествена академия и смятан за един от последните живи класици на българското изобразително изкуство - е оставен да бедства в дома си в с. Гаврил Геново (обл. Монтана).

91-годишният мъж живее в стара къща, в която няма ток. Художникът Евгений Чалъков го открива да лежи в каруца, когато го посещава заедно с колекционер на картини. Историята на проф. Симеонов беше разказана от близки на Чалъков, които призоваха за помощ на възрастния творец.

Бившият преподавател в НХА е ученик на големия художник Илия Бешков. Един от емблематичните портрети на Васил Левски е създаден от него. Симеонов се връща да живее в родното си село през 1990 г., по същото време сменя и името си, като се прекръства на Никола Дамянов Цветин. Преди около 10 години съпругата му почива, семейството няма деца.

Оказва се, че художникът е предал близо 130 свои картини на градската галерия в Монтана, които е трябвало да бъдат продавани срещу процент от печалбата. Когато Евгений Чалъков и колекционерът са се поинтересували от произведенията на проф. Симеонов в градската галерия, e "имало безумен диалог" с представители на институцията, които са отказали да кажат къде се съхраняват неговите картини.

Други седем големи платна са предадени на собственик на колбасарски цех в Монтана, който обещавал на възрастния художник да ги продаде и да ремонтира старата къща - ангажимент, който не е спазен.

Авторите на сигнала питат как е възможно професор, завеждал катедра "Графика" в НХА, работил в академията 46 години, който има възпитаници в цялата страна, обявен е за почетен гражданин на община Георги Дамяново, да бъде изоставен да живее в такава мизерия сам.

Те настояват да се изясни какво се е случило с над 100 творби на автора и защо отказват да му ги върнат.

"Личност като професор Галилей Симеонов /Никола Цветин/ не следва да живее в такива нечовешки условия. В 21 век това е абсурдно, недопустимо, граничи с безумие и престъпно поведение. По отношението към възрастните хора не се ли определя нивото на нацията и държавата?", се казва в сигнала, който призовава за помощ от художници, меценати, медии, институции и неправителствени организации.

91-годишният творец има нужда от жилище, материали за рисуване и помощ от социален патронаж, който да му осигурява храна.

Рашидов ще предложи на проф. Галилей Симеонов настаняване в старчески дом в София

Сигналът е стигнал до председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, който пое ангажимент да организира подкрепа за художника. „Галилей Симеонов беше един изключително приятен човек. Помня го като професор, когато аз бях студент. Галилей Симеонов има някакъв проблем, който решава по свой начин. Отсреща има къща, но е решил да спи на друго място. Изоставен е от близките си, сам е. Въпреки всичко, готови сме да дойде тук и да го уредим в старческия дом на творците“, каза Рашидов в „Тази сутрин“ по bTV на 26 октомври.

„Там има медицинско обслужване, топла храна, топли помещения, обществена комуникация. Сега ще пътувам и ще отида до Монтана и ако Галилей е съгласен, ще направя всичко възможно дните му да са добри и спокойни“, каза бившият министър на културата.

Условията, в които възрастният човек живее обаче, не би трябвало да са новина за културните институции - още през 2019 г. "Малки истории" на БНТ показва какво представлява къщата в с. Гаврил Геново, малко преди юбилейната му изложба.

В краткия филм той споделя, че подготовката на изложбата за 90-та му годишнина е закъсняла, но казва: "да се завирам, да умолявам, че имам картини и че трябва да ги излагам - малко ми е било чуждо, по-скоро надделяваше чувството да рисувам".


Тази статия е допълнена на 3 март 2021 г.

В края на 2020 домът на проф. Галилей Симеонов е обновен със съдействието на кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова, кмета на село Гаврил Геново Филип Филипов, служители и приятели на общината, местни дарители, няколко фирми и фондации. Направен е нов покрив на къщата, подмяна на канализацията, ново електрическо захранване, нова дограмата, стени и таван с гипсокартон, под и баня с плочки, дарени са мебели за обзавеждане и бяла техника за дома на твореца.

След като през 1993 г. пожар изпепелява старата къща на професора, през годините той отказва да приеме каквато и да е помощ. Харесва живота си сред природата и смята, че това е негов избор.

Проф. Галилей Симеонов - кои сме ние, че да го учим как да живее


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024