Председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов ще пътува до Монтана и ще предложи помощ на живия класик на българското изобразително изкуство проф. Галилей Симеонов.

Както ви разказахме преди няколко дни, дългогодишният преподавател в Националната художествена академия е оставен да бедства сам в дома си в с. Гаврил Геново. Художникът Евгений Чалъков го е намерил да лежи в каруца и е подал сигнал, стигнал до Рашидов. Бившият министър на културата ще предложи на Галилей Симеонов, „ако пожелае“, да бъде настанен в старческия дом на творците в София.

Проф. Галилей Симеонов - живият класик, оставен да бедства на 91 г.

„Галилей Симеонов беше един изключително приятен човек. Помня го като професор, когато аз бях студент. Галилей Симеонов има някакъв проблем, който решава по свой начин. Отсреща има къща, но е решил да спи на друго място. Изоставен е от близките си, сам е. Въпреки всичко, готови сме да дойде тук и да го уредим в старческия дом на творците“, каза Рашидов в „Тази сутрин“ по bTV.

„Там има медицинско обслужване, топла храна, топли помещения, обществена комуникация. Сега ще пътувам и ще отида до Монтана и ако Галилей е съгласен, ще направя всичко възможно дните му да са добри и спокойни“, каза бившият министър на културата.

Симеонов  е ученик на големия художник Илия Бешков. Един от емблематичните портрети на Васил Левски е създаден от него. Симеонов се връща да живее в родното си село през 1990 г., по същото време сменя и името си, като се прекръства на Никола Дамянов Цветин. Преди около 10 години съпругата му почива, семейството няма деца. 

Предал е близо 130 свои картини на градската галерия в Монтана, но не е ясно къде се съхраняват и защо не са продадени с цел връщане на процент от печалбата на Галилей Симеонов. 91-годишният творец е работил в НХА цели 46 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина