"На една крачка от Армагедон": Ядрената заплаха е жива 77 години след бомбата над Хирошима Снимка: © Getty Images

Хирошима си спомня за атомната бомбардировка от преди 77 години, която слага край на Втората световна война.

Във възпоменателна церемония редица официални лица, включително ръководителят на ООН Антонио Гутериш, предупредиха за нарастващите опасения от нова атака на фона на войната в Украйна и натрупването на ядрен арсенал, съобщава "Асошиейтед прес".

"Ядрените оръжия са глупост. Те не гарантират безопасност - само смърт и разрушение. Три четвърти век по-късно трябва да се запитаме какво сме научили от гъбения облак, който се издигна над този град през 1945 г.", заяви Гутериш, който се присъедини към молитвата в Парка на мира в Хирошима.

На 6 август 1945 г. Съединените щати хвърлят първата в света атомна бомба върху Хирошима, като разрушават града и убит близо 140 хил. души. Три дни по-късно хвърлят и втора бомба върху Нагасаки, при което загиват още 70 хил. души. Япония капитулира на 15 август, с което се слага край на Втората световна война и на близо половинвековната агресия на Япония в Азия.

Опасенията от трета атомна бомбардировка нарастват на фона на руските заплахи за ядрена атака, откакто през февруари страната започна военна инвазия в Украйна

"Кризите със сериозен ядрен подтекст се разпространяват бързо в Близкия изток и на Корейския полуостров. Намираме се на една грешка, едно недоразумение, една грешна преценка от Армагедон", заяви Гутериш.

В декларацията си за мир кметът на Хирошима Казуми Мацуи обвини руския президент Путин, че "използва собствения си народ като инструмент на войната и краде живота и поминъка на невинни цивилни граждани в друга държава". Той призова света да не повтаря грешките, които са унищожили неговия град преди близо осем десетилетия.

В събота присъстващите, сред които правителствени ръководители и дипломати, запазиха минута мълчание, съпровождан от звук на камбани точно в 8:15 ч. - времето, когато американският B-29 е хвърлил бомбата върху града.

След церемонията Гутериш се срещна с японския министър-председател Фумио Кишида и изрази тревогата си от отстъплението на световната общност в областта на ядреното разоръжаване, като подчерта, че е важно Япония - единствената страна в света, която е претърпяла ядрени атаки, да поеме водеща роля в усилията.

Русия и Беларус не бяха поканени на тазгодишния мемориал на мира. В четвъртък руският посланик в Япония Михаил Галузин поднесе цветя на мемориалната епитафия в парка и заяви пред репортери, че страната му никога няма да използва ядрени оръжия.

Японският премиер Кишида, който ще бъде домакин на срещата на върха на Групата на седемте през май следващата година, каза, че се надява да сподели обещанието си с другите лидери на Г-7 "пред паметника на мира", за да ги обедини за защита на мира и международния ред, основан на универсалните ценности на свободата и демокрацията.

Критиците обаче посочват, че призивът на Кишида за свят без ядрени оръжия е празен, защото Япония остава под ядрения чадър на САЩ и продължава да бойкотира Договора за забрана на ядрените оръжия. Премиерът каза, че договорът, в който липсват САЩ и други ядрени сили, към момента не е реалистичен и Япония трябва да преодолее разделението между неядрените и ядрените сили.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024