Радев няма основание да бави указа за Гешев, смята правосъдният министър

Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов след края на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което бе гласувано отстраняването му.

„Оттук нататък на ход е президентът. Той няма срок, в който да издаде указа, но самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в напълно разумен срок“, подчерта Славов.

Не е валидно и основанието „при висящо дело в КС да се спира процедурата“, каза министърът по повод произнасянето на Конституционния съд по жалбата на Гешев. Той бе категоричен, че няма основание държавният глава да спре процедурата по освобождаването на Гешев.

На въпрос дали процедурата подлежи на обжалване, Славов напомни, че решението на ВСС не е самостоятелно. Финалният акт е указът на президента. Той вече подлежи на конституционен контрол по принцип, но „тъй като ВСС упражнява свое право на преценка, аз не допускам Конституционният съд да замести преценката на ВСС със свое решение“.

„Практически за мен процедурата е необжалваема.“

„Оттук нататък ние трябва да фокусираме нашето внимание върху държавния глава. Мотивите на ВСС са ясни, те бяха представени в рамките на най-дългото заседание на Съвета, започнало в четвъртък и приключило току-що. Има достатъчно основание, които да обосноват освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор“, посочи Славов.

„Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна – политизация на прокуратурата – това е основното, което мотивира решението на ВСС“, обясни правосъдният министър.

"Особено опасно и тежко укоримо". Критичната реч на председателя на ВКС срещу Иван Гешев

Според доц. Наталия Киселова има два въпроса, които могат да натежат на издаването на президентския указ, свързани с двете постъпили в КС иска: Дали е законен съставът на ВСС, който е с изтекъл мандат вече 9 месеца, както и дали е допустимо с по-малко гласове да се вземе решението за отстраняване на главния прокурор (б.р. - вместо с по-рано заложените 17 - с 13, каквато промяна бе направена).

По думите ѝ "разумен срок" е краят на седмицата или началото на следващата. Според нея Радев най-вероятно ще подпише указа - в подкрепа на тезата си тя напомни, че първият, който задвижи поробна процедура за отстраняването на Гешев, бе Янаки Стоилов, назначен от президента в едно от служебните правителства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024