ГЕРБ поиска "бърза писта" за приемане на механизма за контрол на главния прокурор Снимка: © Getty Images

ГЕРБ поиска спешно разглеждане на предложенията на Крум Зарков за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава нов механизъм за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова даде да се разбере, че партията настоява още утре промените да влязат в дневния ред на парламента и че партията ще ги подкрепи на първо четене без условия.

Коментарите ѝ, че без подкрепата на ГЕРБ съдебна реформа не може да има, срещнаха съпротива от страна на Мирослав Иванов, който напомни на Атанасова как колегите ѝ създаваха всевъзможни процедурни пречки за приемането на същите предложения в 47 Народно събрание - нещо, което Бойко Борисов впоследствие сам си призна като грешка.

  • Правната комисия подкрепи принципно с голямо мнозинство от 19 гласа (ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН) както предложенията на Крум Зарков, така и алтернативен текст от Костадин Костадинов за промени в НПК. Тепърва те ще трябва да бъдат обсъждани по същество както в комисия, така и в пленарна зала.
  • "Въздържал се" по предложенията "Зарков" гласуваха само четирима души от "Възраждане".

В зала "Изток" се появи и самият Иван Гешев, чиято позиция го прави пряко засегнат от предложенията. В същия ден той обяви, че излиза в отпуск като главен прокурор "по лични причини", докато Висшият съдебен съвет обмисляше какво да прави със сигнала срещу него от Борислав Сарафов.

Гешев обаче този път запази мълчание, докато остави от негово име да говорят две от заместничките му, Ясен Тодоров (зам.-директор на НСлС), представител на Асоциацията на прокурорите и жена от т.нар. граждански съвет към ВСС, която се оказа, че дори не е юрист.

Твърденията им, че предложените промени са противоконституционни, бяха оборени както от Министерството на правосъдието, така и от Съюза на съдиите, чиито представители също присъстваха в залата.

Заседанието започна в 14 ч. и продължава вече четвърти час.

Какво предлага Крум Зарков:

  • Главният прокурор да бъде разследван от наказателен съдия с ранг на магистрат от ВКС, който временно да бъде преназначен за прокурор към Върховната касационна прокуратура, докато тече делото;
  • Този съдия ще бъде избиран на случаен принцип от предварително одобрен списък от колегията на ВКС; условието за допустимост е съгласието на съответния магистрат и наличието на поне 7-годишен опит по наказателни дела;
  • Ще бъде въведен и отделен прокурорски контрол върху действията на ad hoc обвинителя, който отново ще се осъществява от наказателен съдия - но след като вече има повдигнато обвинение.
  • Делото ще се разследва пряко от полицаи и митнически инспектори, като ще е подсъдно на Софийския градски съд като първа инстанция.
  • Променя се и мнозинството, с което главният прокурор може да бъде избиран или отстраняван от длъжност - от 17 на 13 гласа във ВСС.
  • Същото мнозинство ще се налага и при избор на председателите на ВКС и ВАС, но ще важи и изискването за тях да гласуват повече от половината от професионалната съдийска квота.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024