Гневът срещу "арогантността" на Макрон расте. Франция се готви за над 200 протеста Снимка: © Getty Images

Еманюел Макрон трябва да се подготви да изпита цялата сила на френския гняв, тъй като в четвъртък протестиращи се събират в цялата страна, за да демонстрират несъгласието си с прокараната от неговото правителство пенсионна реформа.

Откакто законопроектът беше приет без гласуване в парламента, рекорден брой граждани и най-вече работници излязоха по улиците в знак на съгласие със спорната промяна, пише в. "Гардиън".

В четвъртък демонстрациите продължават. Полицията е уведомена за над 200 протеста, които ще се състоят на територията на цялата страна. Очаква се те да бъдат масови, като главното шествие в Париж вероятно ще събере стотици хиляди хора.

По пътя от Бастилията до операта във френската столица рано сутринта магазини, банки и предприятия бяха заградени, а по булевардите бяха разположени микробуси с полиция и жандармерия.

Протестиращите бяха подтикнати да излязат на ново шествие след ново интервю на Макрон, в което той заяви, че демонстрациите са "легитимни", но няма да доведат до промяна на спорния закон, който не само повишава официалната пенсионна възраст, но и изисква от работещите да внасят вноски в пенсионната система по-дълго време.

Президентът беше обвинен, че проявява "презрение и арогантност" към противниците на промените.

Широкомащабните стачки и протестни действия доведоха до големи транспортни смущения по пътищата и във въздуха. Летищата във Франция съобщиха, че протестите ще се отразят на полетите през уикенда, като в петък и събота ще бъдат отменени до 30 % от планираните полети от летище Орли, южно от Париж, както и до 20 % от полетите от Марсилия, Бордо и Лион.

В четвъртък сутринта протестиращите блокираха терминал 1 на летище "Шарл дьо Гол" в северната част на Париж. Училищата са затворени, а колежите в цялата страна са блокирани.

В 30-минутното си телевизионно интервю в сряда Макрон изключи възможността за разпускане на парламента, реорганизация на центристкото му правителство и оставката на премиера Елизабет Борн, както поиска опозицията.

Той изтъкна, че единственото, за което съжалява, е, че "не успях да убедя хората в необходимостта от тази реформа".

По-рано през седмицата кабинетът на френския президент оцеля след два вота на недоверие, въпреки че при първото гласуване не достигнаха под 10 гласа, за да бъде свалено правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024