Над 500 сигнала за изборни нарушения са постъпили в МВР от началото на кампанията Снимка: © Булевард България

Общо 524 сигнала за изборни нарушения са постъпили в МВР от началото на кампанията до 16:00 ч. в изборния ден. Това съобщават от вътрешното ведомство, като уточняват, че данните са динамични и подлежат на допълнителна промяна.

До момента са били образувани 99 досъдебни производства, отчитат от там. За сравнение на последните избори, проведени на България - а именно седмицата на балотажа за местните избори през 2023 г., са издадени 567 удостоверения за нарушения.

От прокуратурата съобщават за образувани 444 преписки и 95 дела във връзка с нарушаване на политическите права на гражданите за изборите 2 в 1 на 9 юни.

Най-много досъдебни производства в тази връзка са образувани в София (33 на брой), Бургас (27) и Варна (23).

Във Върховната прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, припомнят от държавното обвинение.

Централната избирателна комисия (ЦИК) също потвърди за сигнали за нарушения в изборния ден. Повечето от тях са свързани с незаконна агитация или нарушаването на тайната на вота.

"На секционните избирателни комисии бе наредено да отстранят нередностите там, където бяха констатирани", заяви на брифинг заместник-председателят на комисията Десислава Филипова-Рангелова

Гражданите могат да сигнализират за нарушения за неправилно протичане на изборния процес към МВР. По този повод има денонощна телефонна линия на министерството - 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024