Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита Снимка: © Getty

В София над 80% от сградите нямат защита срещу мълнии, особено старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани.

Това каза инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита, пред БНР.

"Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление", поясни експертът и допълни, че това е причината гръмоотводът на съседа да не върши работа за обща защита.

Инж. Иванов каза още, че уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация.

"Има действаща наредба за защита от мълнии, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита", уточни инж. Иванов.

По времето на вчерашната буря, при която в София загинаха трима сирийски граждани, над страната и Южна Румъния са паднали общо 18 000 - 19 000 мълнии, съобщи в предаването "Преди всички" по БНР Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022