Надежда Нейнски: Репресиите на режима на Путин ще растат след атентата в Москва Снимка: © Скрийншот, bTV

Репресиите в Русия ще се увеличат под претекст "сигурността на гражданите" след терористичния акт в Москва, за който групировката "Ислямска държава" пое отговорност.

Това прогнозира тази сутрин в ефира на bTV бившият посланик на България в Турция и бивш външен министър Надежда Нейнски.

„Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекста и с извинението, че държавата трябва да се погрижи за сигурността на гражданите. Очаквам още по-силно втвърдяване на режима“, каза тя, като добави, че е силно вероятно Кремъл да зачести атаките си срещу Украйна и Запада, не само военно, но и вербално.

"Това отново ще бъде повод за разправа с хора, които са неудобни за режима, който има нужда от примери за това как ще бъдат безкомпромисни. Спиралата на насилието ще се увеличи и за това Запада се подготвя за всичко, което може да произтече от подобно поведение", заяви Нейнски.

Към момента 137 е официалният брой на загиналите при стрелбата на 22 март, а стотици са ранените. Това е най-смъртоносната атака в Русия за последните 20 години, като броят на смъртните случаи вероятно ще продължи да расте.

Руски официални лица твърдят, без доказателства, че в атаката има украинско участие. Киев определи обвинението като "абсурдно".

„Трудно е да се правят анализи веднага след една такава трагедия. Прави впечатление обаче, че държава, намираща се във война и управлявана от специалните служби, е пропуснала да регистрира организирането на този терористичен акт. Не става дума за хора, които просто са купили отнякъде оръжие и са отишли да стрелят напосоки“, посочи Нейнски.

По думите ѝ "Путин очевидно е неглижирал предупрежденията на Запада".

На 7 март Посолството на САЩ в Русия публикува предупреждение за данни, че "екстремисти планират да извършат нападения по време на големи мероприятия в Москва, включително концерти". Сходно съобщение е пуснато и от Министерството на външните работи на Великобритания.

"Това, което се случи с терористичния акт, е че той дискредитира способността на Русия да се грижи за своите граждани. Когато не можеш да защитиш своите, очевидно ти си фактор, който не може да бъде достатъчно влиятелен в определи региони", смята Надежда Нейнски. Тя добави, че "хората са тези, които понасят последиците от мегаломанската политика на Путин".

Според Нейнски един от факторите, които са допринесли за извършването на терористичния акт именно в Москва, е международното внимание, насочено към Русия заради войната ѝ в Украйна.

„Винаги съм смятала, че "Ислямска държава" могат да нанесат удар срещу Русия заради намесата ѝ в конфликтите в Близкия изток – в държави като Афганистан и Сирия. Терористите се стремят към публичност и привличане на вниманието на света. Ето защо са избрали Русия, която в момента е във фокуса на международните наблюдатели заради войната в Украйна“, поясни тя.

По думите ѝ терористичната атака "безусловно ще повлияе геополитически на целия свят"

"Войната на Русия не само срещу Украйна, но и на практика срещу Запада, отваря много пробойни зад гърба ѝ. Вместо Москва да се стреми да бъде партньор на Запада, тя влиза в съюзи с държави, които биха могли да представляват много по-голям риск за нейната национална сигурност", каза още Нейнски.


Трима от задържаните за атаката в Москва са признали вината си, един от тях се яви в съда в инвалидна количка

Руската "Crocus Group" обеща да възстанови концертната зала след терористичната атака


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024