Наистина ли украинци продават пленени руски танкове в eBay?

Видяхте ли вече снимката с пленения в Украйна руски танк, който се „продава“ в eBay за 400 хиляди долара? Ако ви е попаднал подобен „туит“, знайте, че информацията не е вярна.

Руската военна инвазия в съседната страна доведе до разпространението на много истории, видеа и мемета, но не всичко отговаря на истината. Това се отнася и за украинците, продаващи танк в една от най-популярните онлайн платформи, пише сайтът Snopes. От 1995 г. насам медията прави проверка на факти от разпространявани в Интернет новини.

Снимката показва руски танк T-72, но абсолютно същият кадър циркулира в мрежата поне от 2010 г. насам, пише изданието и показва снимка на превозното средство от специализирания сайт Defence Talk, качена преди повече от десетилетие.

В момента танкът не присъства в нито една листа за продажби в eBay. Това не означава, че потребителите в мрежата не могат да създават мемета и да ги разпространяват в Twitter, пише Snopes.

CNet съобщава, че в четвъртък в сайта на eBay наистина е фигурирала продажба на T-72 за 145,50 долара. В описанието се е посочвало, че купувачът трябва да си го вземе от Украйна. При разглеждането на всички снимки става ясно, че се продава танк играчка. По-късно обявата е била свалена.

От компанията все още не са коментирали темата, която стана „viral“ в Twitter.

Украинците наистина унищожиха няколко руски танка по време на военната инвазия на Кремъл. В Getty Images бяха разпространени снимки от опожарен танк в Харков, където руснаците обаче контролират положението.

Членът на британския парламент Джони Мърсър качи в Twitter две видеа, на които се вижда трактор, изтеглящ пленен руски танк. Snopes обаче не успяват да верифицират клиповете.

"Заловили сте руски танк или бронетранспортьор и се притеснявате как да го декларирате?", се казва в изявление на Националната агенция за защита от корупция на Украйна. "Запазете спокойствие и продължете да защитавате родината! Не е необходимо да декларирате заловените руски танкове и друга техника".

Snopes съобщава, че в изявлението се казва още: "Благодарение на смелостта и победата на защитниците на украинската държава, вражеската военна техника обикновено идва при вас вече унищожена и обезвредена, което прави невъзможно оценяването ѝ в съответствие със закона. Поради това е невъзможно и да се разбере колко струва това имущество“.


Подвеждащите кадри от войната в Украйна, които обиколиха света



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024