Нападателят от Тексас е предупредил онлайн, че се готви за масова стрелба Снимка: © Getty Images

18-годишният Салвадор Рамос, който нападна начално училище в Ювалди, Тексас, и уби 19 деца и две учителки, е предупредил свои приятели в социалните мрежи за плановете си.

Губернаторът на Тексас Грег Абът твърди, че около 30 минути преди Рамос да стигне до училището, стрелецът е написал във Facebook какво смята да направи. Говорител на социалната мрежа уточнява, че Рамос е изпращал лични съобщения на свой познат, а не ги е направил публично достояние.

Няколко минути преди атаката Рамос е информирал още една своя приятелка - 15-годишно момиче от Германия - за това, че е прострелял баба си и че се насочва към началното училище.

CNN публикува странните му съобщения, в които той се оплаква, че баба му е разговаряла с хора от телекомуникационния оператор AT&T по повод телефона му и че това го е подразнило, след което е стрелял по нея.

Момичето от Франкфурт казва, че се е запознало онлайн със Салвадор Рамос на 9 май. Общували са всекидневно през приложения за видеочат и гейминг платформи.

Той е изпращал селфита и е обсъждал възможността да ѝ гостува в Германия. Малко преди масовото убийство Рамос се е "похвалил", че е получил пратка с патрони за полуавтоматичните си оръжия AR15 и е разказал на германската тийнейджърка какво се случва, когато те проникнат в тялото на човек.

Според нейния разказ пред CNN - тя го е попитала какво планира да прави, на което той е отговорил, че готви изненада. Момичето го описва като самотен човек, който никога не е разказвал за срещи с приятели, но се е чувствал щастлив, докато общува с нея.

Предупреждение за потенциалното престъпление има и в Instagram-профила на Рамос, където са публикувани снимки на двете пушки, купени като подарък за 18-тия му рожден ден. Покупката е формално законна по режима, който съществува в щата Тексас.

Матю Макконъхи и Стив Кър след трагедията в Тексас: Убиха деца в училище. Кога най-после ще вземем мерки срещу оръжията?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024