Напрежението между Атина и Анкара расте: Захариева разговаря с турския си колега Снимка: © Getty Images

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е провел телефонни разговори със своите колеги от България, Унгария, Литва, Естония, Италия и Финландия. Това съобщи той на официалната страница на турското външно министерство във "Фейсбук". Според Анадолската агенция специална тема на разговорите на Чавушоглу с колегите му от е била ситуацията в Източното Средиземноморие, предаде bTV.

Гръцките власти са поставили военноморските си сили в района в готовност. Причината – новите сеизмични изследвания в Източното Средиземноморие, предприети от Анкара.

Турция пусна в открити води сондажния кораб „Оруч Рейс“, придружаван от няколко лодки. Той извършва изследванията във води, за които е спорно дали принадлежат на Анкара, или на Атина. Корабът ще продължи проучванията в Източното Средиземноморие до 23 август, заедно плавателните съдове "Чингис Хан" и "Атаман".

Именно поради тази причина гръцките власти предупредиха съседите си да спрат „нелегалните“ действия. Те инициираха дипломатическата офанзива, като стигнаха дотам, че да помолят САЩ, ЕС, Франция и Израел да изкажат високата си тревога относно ситуацията.

„Нашата страна не заплашва никого, нито може да бъде изнудвана“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от The Guardian. „Нека всички знаят – рискът от инцидент е на линия, когато толкова много военни части се съберат в ограничена територия“.

Малко по-рано през деня турският президент Реджеп Ердоган обвини Гърция в разпалване на конфликт и призова ЕС към справедливо отношение към Анкара.

"Няма никаква логика в претенциите на Гърция за юрисдикция върху остров Мейс, който е на 580 километра от континентална Гърция и само на 2 км от турските брегове", каза Ердоган по време на конференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турция последователно оспорва едностранното сондиране от страна на Кипър в Източното Средиземноморие, твърдейки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в района.

Предстои извънредният Съвет по външните работи на ЕС, където лидерите на държавите членки ще опитат да решат проблема.


След 262 случая на Covid: Гърция обмисля частична блокада и контрол върху младите

Въпреки подобната здравна обстановка с България: Граждани на Чехия ще влизат в Гърция без PCR


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024