НАСА изстрелва най-мощната си ракета: голяма крачка към стъпването обратно на Луната Снимка: © Getty Images

Най-мощната ракета, която някога е излитала от Земята, ще бъде изстреляна от НАСА във Флорида в понеделник. Това ще бъде и един от последните ключови тестове, преди човечеството отново да стъпи на Луната 50 години по-късно, съобщава The Guardian.

Artemis 1, съдържаща и 6-местната капсула за изследване на дълбокия космос Orion, ще излети в 15:33 ч. българско време от космическия център "Кенеди", откъдето потеглиха мисиите "Аполо" преди половин век.

Очаква се стотици хиляди да наблюдават излитането, което ще представлява не само забележително шоу, но и ще цели да демонстрира прогреса, който НАСА е постигнала в опитите си да върне астронавтите обратно на Луната.

Тестовият полет в понеделник разполага с двучасов прозорец за изстрелване, след което ще потегли на 42-дневна одисея, през която ще премине над 2 милиона километра. Ще достигне до близо 65 хиляди километра отвъд далечната страна на Луната, като на два пъти ще прелети на по 100 километра над нейната повърхност.

На борда на Orion няма да има хора - вместо тях ще бъдат поставени манекени, които ще помогнат на НАСА да изпробва представянето на своите скафандри от ново поколение и да тества нивата на радиация. Другият пътник ще бъде меката играчка Snoopy, която ще се носи из капсулата и ще служи за индикатор за нулева гравитация.

Ако мисията е успешна, това ще приближи агенцията до следващата ѝ голяма цел - до края на 2025 да изпрати двама астронавти на Луната, включително и първата жена. До двама други ще останат в команден модул в лунната орбита.

Втори тестов полет, Artemis II, е планиран за май 2024, като се очаква той да има екипаж от четирима. Макар той да не включва стъпване на лунната повърхност, това би бил първият случай, в който хора напускат ниската земна орбита от Apollo 17 през декември 1972.

Въпросната мисия преди 50 години включваше и последните двама от само 12 души, които някога са стъпвали на Луната - Харисън Шмит и Юджийн Сернан.

"Сега е време за поколението "Артемис". Бяхме в "Аполо", това е нова генерация. Нов вид астронавт," казва Бил Нелсън - администратор в НАСА и бивш астронавт.

В името на новите мисии има и символика - в гръцката митология Артемис е сестрата близнак на Аполо. "За всички нас, които се взираме в луната и мечтаем за деня, в който човечеството ще стъпи отново на нейната повърхност - приятели, моментът настъпи," добавя Нелсън.

Ракетата SLS ще разполага с 15% повече мощност от тези на Saturn V от ерата "Аполо". Orion ще прекара повече време в Космоса, без да се прикачва към космическа станция, от всяка друга капсула в историята до момента. Завръщането ѝ насред Тихия океан в средата на октомври ще бъде по-скоростно и горещо от всяко друго досега.

Капсулата ще се движи с до 40 хиляди км/ч, а при навлизането обратно в земната атмосфера ще намали до близо 500 км/ч и ще се нагорещи до около 2800 градуса. Три парашута ще я забавят допълнително до по-малко от 30 км/ч при приземяването покрай Сан Диего, Калифорния.

Пътят до този момент не бе лек за НАСА. Ракетата SLS срещна проблеми при тестовете през 2021, като вече изостава с три години от първоначалния план, а разходите надхвърлят бюджета с почти 3 милиарда долара. Това, че всяко изстрелване струва по повече от 4 милиарда, също предизвиква критики. Според последните изчисления НАСА ще е изразходила 93 милиарда по програмата до 2025.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024