НАСА изстрелва най-мощната си ракета: голяма крачка към стъпването обратно на Луната Снимка: © Getty Images

Най-мощната ракета, която някога е излитала от Земята, ще бъде изстреляна от НАСА във Флорида в понеделник. Това ще бъде и един от последните ключови тестове, преди човечеството отново да стъпи на Луната 50 години по-късно, съобщава The Guardian.

Artemis 1, съдържаща и 6-местната капсула за изследване на дълбокия космос Orion, ще излети в 15:33 ч. българско време от космическия център "Кенеди", откъдето потеглиха мисиите "Аполо" преди половин век.

Очаква се стотици хиляди да наблюдават излитането, което ще представлява не само забележително шоу, но и ще цели да демонстрира прогреса, който НАСА е постигнала в опитите си да върне астронавтите обратно на Луната.

Тестовият полет в понеделник разполага с двучасов прозорец за изстрелване, след което ще потегли на 42-дневна одисея, през която ще премине над 2 милиона километра. Ще достигне до близо 65 хиляди километра отвъд далечната страна на Луната, като на два пъти ще прелети на по 100 километра над нейната повърхност.

На борда на Orion няма да има хора - вместо тях ще бъдат поставени манекени, които ще помогнат на НАСА да изпробва представянето на своите скафандри от ново поколение и да тества нивата на радиация. Другият пътник ще бъде меката играчка Snoopy, която ще се носи из капсулата и ще служи за индикатор за нулева гравитация.

Ако мисията е успешна, това ще приближи агенцията до следващата ѝ голяма цел - до края на 2025 да изпрати двама астронавти на Луната, включително и първата жена. До двама други ще останат в команден модул в лунната орбита.

Втори тестов полет, Artemis II, е планиран за май 2024, като се очаква той да има екипаж от четирима. Макар той да не включва стъпване на лунната повърхност, това би бил първият случай, в който хора напускат ниската земна орбита от Apollo 17 през декември 1972.

Въпросната мисия преди 50 години включваше и последните двама от само 12 души, които някога са стъпвали на Луната - Харисън Шмит и Юджийн Сернан.

"Сега е време за поколението "Артемис". Бяхме в "Аполо", това е нова генерация. Нов вид астронавт," казва Бил Нелсън - администратор в НАСА и бивш астронавт.

В името на новите мисии има и символика - в гръцката митология Артемис е сестрата близнак на Аполо. "За всички нас, които се взираме в луната и мечтаем за деня, в който човечеството ще стъпи отново на нейната повърхност - приятели, моментът настъпи," добавя Нелсън.

Ракетата SLS ще разполага с 15% повече мощност от тези на Saturn V от ерата "Аполо". Orion ще прекара повече време в Космоса, без да се прикачва към космическа станция, от всяка друга капсула в историята до момента. Завръщането ѝ насред Тихия океан в средата на октомври ще бъде по-скоростно и горещо от всяко друго досега.

Капсулата ще се движи с до 40 хиляди км/ч, а при навлизането обратно в земната атмосфера ще намали до близо 500 км/ч и ще се нагорещи до около 2800 градуса. Три парашута ще я забавят допълнително до по-малко от 30 км/ч при приземяването покрай Сан Диего, Калифорния.

Пътят до този момент не бе лек за НАСА. Ракетата SLS срещна проблеми при тестовете през 2021, като вече изостава с три години от първоначалния план, а разходите надхвърлят бюджета с почти 3 милиарда долара. Това, че всяко изстрелване струва по повече от 4 милиарда, също предизвиква критики. Според последните изчисления НАСА ще е изразходила 93 милиарда по програмата до 2025.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон

Мнението е на икономиста Георги Ангелов, базирано на данни от БНБ

13:47 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024