НАСА планира да разработва мини на Луната до 10 години Снимка: © Getty Images

НАСА планира да започне добив на редки земни елементи и желязо на Луната в началото на 2030-те години, съобщи Reuters, като се позова на учен-ракетолог от агенцията. Според Джералд Сандърс първоначално проучванията ще се фокусират върху извличането на кислород и вода, а по-късно ще се разширят до желязна руда и редкоземни елементи.

„Опитваме се да инвестираме във фазата на проучването, да разберем ресурсите... за да (намалим) риска, така че да има смисъл от външни инвестиции, които биха могли да доведат до разработване и производство“, обясни Сандърс.

Плановете са част от лунната мисия „Артемида“, при чиято следваща фаза е планирано кацане на повърхността на земния спътник. Още през 2025 г. се очаква там да стъпят астронавти, сред които първите жена и цветнокож.

Мисията „Артемида I“ бе извършена миналото лято без екипаж. Следващите предвиждат последователно качване на хора на борда на космическия кораб, стъпване на Луната, престой по месец или два на астронавти там и в крайна сметка създаването на постоянна колония.

Най-мощната ракета в историята полетя към Луната

Натрупаните знания след това може да бъдат използвани от агенцията за експедиции до Марс. Сандърс допълни, че една от целите на мисията е да определи количествено наличните ресурси на Луната, за да може НАСА да привлече инвестиции в усилията си за проучване.

„Ние буквално само драскаме по повърхността“, каза той, имайки предвид потенциалните ресурси на Луната. Ключова част от мисията е да се разгърнат търговските възможности в космоса.

В края на месеца НАСА ще изпрати тестова сондажна платформа на Луната, а през 2032 г. планира по-мащабно разкопаване на лунната почва, или реголит, и пилотен завод за преработка.

Очаква се първите клиенти да бъдат търговски ракетни компании, които биха могли да използват лунните ресурси за гориво или кислород.

Австралийската космическа агенция участва в разработването на полуавтономен луноход, който ще вземе проби от реголит по време на мисия на НАСА още през 2026 г., казва Самюъл Уебстър, помощник-директор в агенцията. С помощта на отделно оборудване, изпратено на Луната заедно с роувъра, НАСА ще се стреми да извлече кислород, каза той.

„Това ... е ключова стъпка към установяването на устойчиво човешко присъствие на Луната, както и (за) подпомагане на бъдещи мисии до Марс.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024